Почитателите на една от най-популярните игри в света – китайския шах, наричан още сянци, се включиха в първия по рода си турнир у нас.

Той се проведе в Русе, където се събраха деца, младежи и възрастни. Най-малките участници бяха първи клас, но показаха завидно майсторство в логическата игра.

Името на китайския шах сянци означава в превод игра на слонове. Той много напомня на традиционния шах, но има и различия, които го правят още по-интересен, разказаха организаторите от Движение за хармонично развитие на човека. Например вместо фигури се използват пулове, изписани отгоре с йероглифи. Те са или в бяло и червено, или в синьо и червено, а не в познатите цветове бяло и черно. Полетата на дъската са повече, защото има и река, която разделя двата враждуващи лагера. Дамата, която е ключова тактическа фигура в класическия шах, отсъства в сянци и е заместена от двама съветници или пазачи. Вместо цар има генерал. Според децата играта е много забавна, провокира мисленето им и много им допада.

Турнирът съвпадна с рождения ден на Движение за хармонично развитие на човека, което отбелязва 9-годишнината си като пионер в популяризирането на традиционната източна култура в Русе и България.