Създателят на емблематичната игра "Дългът те зове" ("Call of Duty" ), донесла милиарди долари приходи, е натоварен от група американски експерти да опита да представи каква би могла да бъде войната на бъдещето.

Мозъчният център Атлантически съвет, занимаващ се с международните дела и конфликти, е наел Дейв Антъни да ръководи група писатели и продуценти, които да разнищят проблема за войната на XXI век.

Инициативата на центъра, наречена "Проект за изкуството на войната на бъдещето", ще бъде лансирана следващата седмица. Тя се родила, когато Стивън Грундман, бивш служител на Пентагона, а сега член на Атлантическия съвет, се шашнал от реализма на сценария на видеоиграта, по която се бил увлякъл синът му.

А тя била последният опус от сериала "Дългът те зове", наречен "Нелегални операции II" ("Black ops II"). Действието се развива през 2025 г. по време на нова студена война, този път между САЩ и Китай.

Силно впечатление му направила откровеността, с която играта представя един бъдещ конфликт, разказа Дейв Антъни пред АФП. За да завърши историята Антъни събрал разнородна група, състояща се от сценарист, автор и о.з. офицер от ВМС. Комбинацията е страхотна. Ще ми се да заведа във Вашингтон този "мозъчен тръст", добави Антони в разговор в дома си в Калифорния.

Четиридесет и една годишният британец отбеляза, че вече има доста сценарии, книги и филми, които очертават контурите на заплахите, пред които е възможно САЩ да се изправят в по-близко или по-далечно бъдеще.

Проблемът не е в това, че не знаем какво да очакваме. Проблемът е, че не се подготвяме. А правителството не е готово да се готви. Точно с този аспект искам да се занимая, изтъкна Антъни.

Отговорите най-общо са: "Нямаме пари за това" или "Не може да се предвиди какво ще се случи в бъдеще, така че защо да се косим". Точно това искам да променя, отбеляза той.

От своя страна Атлантическият съвет казва, че е потърсил Дейв Антъни, тъй като отговарящите за националната сигурност не са в състояние да следват бесния ритъм на промените, които разтърсват света, и че са необходими "нови подходи".

Писатели, продуценти и други творци ... могат да поставят различни въпроси, които да разклатят самоувереността и обичайния начин, по който се обсъждат проблемите на националната сигурност сега, изтъква Атлантическият съвет в комюнике.

И вместо да се представят банални изложения с картини "powerpoint" (с художествени ефекти), както често се прави в мозъчните тръстове, Дейв Антъни ще покаже видеоматериали на стартирането на неговата група във вторник във Вашингтон.

Един от тях ще предложи на зрителите да размишляват върху нападение срещу Лас Вегас, подобно на това в Бомбай през 2008, когато десетина ислямисти извършиха самоубийствена партизанска операция в центъра на града, като убиха повече от 160 души и раниха поне 300.

Според Дейв Антъни най-голямата опасност, на която са изложени американското правителство и американските военнослужещи, е да откажат да поемат риска.

Проблемът е, че има големи изгледи следващата атака да не прилича на предишната, смята той.

Докато САЩ бомбардират позиции на Ислямска държава в Ирак и в Сирия, евентуалният отговор няма да дойде по конвенционален начин, мисли той.

Опасението е, че ако днес в страната има 100 бойци на ИД, те може да се съберат и да атакуват всички заедно една лесна цел. Мисля, че това ще е следващият 11 септември. Време е да се подготвим за такива сценарии.

Защо да си крием главата в пясъка и да твърдим, че това няма да се случи на американска земя? Какво може да се направи за това още от сега?, пита той в заключение.