Искам световна титла, другото не ми е интересно, признава световният шампион по шахмат 2005-2006 Веселин Топалов.
Аз съм амбициран да спечеля и отивам да се боря точно за това. Второто място не дава почти нищо, горе-долу все едно е дали си втори или пети. Отказал съм всички участия, за да се подготвя добре, но, разбира се, гаранция няма. Като цяло имам положителен баланс срещу повечето играчи, но и това не значи много, признава в интервю за "Преса" Топалов.
Като най-велик в шамата Топалов определи Фишер. Може би Кас­паров има малко по-добри резултати, но той е имал и много по-голяма помощ. Фишер е постигал всичко практически сам, обясни той.
Когато имам свободно време, изнасям сеанси в различни страни в Европа. Понякога разликата е фрапираща. В много страни шахматът не е дори признат за спорт, докато в други, като Армения и Азербайджан, е много почитан. И затова често имаш чувството, че президентите на две шахматни федерации говорят за съвсем различни неща. Положителният ефект за децата, които учат шах в училище, е преди всичко да се научат да мислят самостоятелно, да контролират емоциите си, да се опитват да предвиждат последиците от решенията си и да поемат отговорността за тях. Освен това шахматът е отлично средство за интегриране на деца от различни култури, етноси и раси, разказва още шампионът.
На въпрос дали има амбиции за ръководни постове в европейската или дори в световната федерация,той отговаря категорично не и обяснява: "Знам много добре какво се случва зад кулисите на шаха и понякога се отвращавам. Дори съжалявам, че съм научил, много често е по-добре да не знаеш. Предполагам, че във всички големии организации ситуацията е подобна."
Веселин Топалов от години живее извън България,но признава, че се интересува от ситуацията в страната. Трудно е обаче да давам акъл, защото като чета вестниците тук, в Испания, имам усещането, че за много неща положението си е същото. Не мисля, че обществото е разделено, просто има политическо равновесие и никоя от страните все още не взема явен превес, казва той.
През 2014 г. смятам да се прибера поне два пъти, през април и вероятно през юли. На жена ми България й харесва, постоянно ми повтаря, че трябва да й покажа Розовата долина, каза още шахматистът.