Има подобрение в здравословното състояние на командира на воинската част № 3275 в уралския град Лесное полковник Серик Султангабиев, който закри с тялото си граната и спаси свой подчинен. Това съобщи представителят на Уралското регионално командване на вътрешните войски на РФ Алла Авдеева, цитирана от РИА Новости.
Инцидентът стана в четвъртък във воинска част в Свердловска област. По време на занятие по хвърляне на гранати един младши сержант изпуска своята, след като е издърпал предпазната халка и е задействал взривателя. Полковникът го изблъсква мигом и ляга върху гранатата, която се взривява. Офицерът получава множество осколочни наранявания, най-тежкото от които е в главата. Младши сержантът не е пострадал.

"Състоянието на Султангабиев е стабилно в медикаментозна кома. Както и преди остава тежко, но има положителна динамика. Лекарите правят всичко възможно да спасят живота му", е заявила Алла Авдеева.

Следствието е започнало углавно дело по отношние на младши сержанта за "нарушаване на правилата при използване на оръжие, представляващо повишена опасност за околните". Максималното наказание е до 2 години дисцип.
Полковник Серик Султангабиев преди година е бил командир на батальон в Екатеринбург. Преди това е служил в Челябинск и в горещите точки в Северен Кавказ.

Подобен случай имаше през март 2012. Също по време на занятие по мятане на гранати в Амурска област един редник изпусна своята и командирът на свързочен батальон майор Сергей Солнечников я закри с тялото си. Избухва взрив и Солнечников получава множество ранявания, които му косваха живота. Храбрият офицер получи посмъртно званието "Герой на Русия".