Отборът на Хърватия триумфира на Световното първенство по улов на шаран, което се проведе на езерото Пиетрафитта в Италия. Втори останаха представителите на Франция, а трети тези на Белгия. Отборът на България се представи достойно и зае престижното 14-то място.
Родните риболовци не изтеглиха добър жребий и попаднаха в сектори, в които още от самото начало риболовът не вървеше. Но благодарение на добрата си техническа подготовка и качествените захранки, с които разполагаха, българите все пак успяха да уловят 7 риби с общо тегло 30.750 кг.

"Дойдохме с много добра подготовка и го показахме. Доволен съм от момчетата, демонстрираха страхотен риболов. Бяхме изключително затруднени от жребия, но се представихме отлично. От отборите, които бяха около нас, ние се справихме най-добре. Ако бяхме попаднали в други сектори, щяхме да се класираме още по-напред", сподели капитанът на българския отбор Дончо Петров, който е и председател на секция "Шаран" към Българската федерация по риболовни спортове (БФРС).

В първенството на планетата участваха 24 държави, което е абсолютен рекорд за световни първенства. Изненадата на Световното са абсолютните дебютанти от САЩ, Израел и Холандия. Разрешените риби за улов бяха само бял амур и шаран над 1.5 кг.