Българските ученици имат най-малко учебни часове в сравнение с връстниците си от Европа, алармира "Преса". Най-ярък пример за това са родните първолаци, които прекарват в клас по 400 часа годишно - значително по-малко от другите държави.

България ще ограничи възможностите за ранно пенсиониране на военни и полицаи и другите специални ведомства. Догодина ще се приемат законодателни промени за изравняване на възрастта за пенсия на мъжете и жените след 2021 г. Това обещава служебният кабинет на Европейската комисия, съобщава под глава "Сега" /новината е водеща и за "Дума"/. Двете ключови промени не са оформени като законопроект, а са записани като мерки в Националната програма за реформи в отговор на последните препоръки от ЕК от началото на юли.

Според изготвени от Европейската комисия справки българчетата започват училище по-късно, освен това се радват и на едни от най-дългите ваканции. Това води до влошени резултати в обучението.

След като плъхове завзеха Стара Загора през лятото, друг български град пропищя от неприятните животни. Нашествие на гризачи изправи косите и на хората в Смолян, пише на първа страница "Новинар". Опасните плъхове и съсели, които разнасят зарази и болести, са плъзнали в цялата област. Това съобщи управителят на Дезинфекционната станция в областния град Оля Тотева. Гадините нападали предимно селскостопанските постройки, където земеделци складирали царевица и жито за фураж.

Крадци обират средно по 2 апартамента на ден в столичния квартал "Люлин", въпреки че обитателите им са бедни и не държат скъпоценности. За разлика от другите квартали апашите не прощават и на съседите. Почти във всеки блок в "Люлин" има регистрирани за престъпления. Краде се по всяко време, алармира във водещата си новина "24 часа".

Според челото на "Телеграф" евтини пържоли и паламуд на половин цена ще ни утешават след скока на тока. Цената на свинското на европейския пазар вече се срина заради ембаргото, наложено от Русия върху вноса на храни от ЕС. В същото време родното море ври от риба, а добрият улов носи до драстично поевтиняване, твърдят от борсите във Варна и Бургас.

"Вотът удря ловците", е водещото заглавие за "Стандарт". Те ще трябва да приберат пушките за изборите. Дружинките ще могат да стрелят в деня за размисъл 4 октомври, когато се открива сезонът за глигани и дребен дивеч. Точно за вота обаче ще трябва да си останат по домовете и да заключат оръжието. Агенцията по горите забрани лова на 5 октомври, за да не се допускат инциденти по време на вота.

"Бедствията промениха предизборната кампания", констатира в интервю за "Труд" Димитър Николов, кмет на Бургас. "За съжаление сме в условията на нов, по-суров климат. Виждате, че срещата на върха в ООН е за глобалните климатични промени и предизвикателствата пред тях и колкото по-бързо държавата и общините имат адекватни решения и нов модел на поведение, толкова по-бързо ще се справяме и ще намалим неволите си", смята Николов.

По думите му не е късно в новия програмен период да се привлекат средства, които да послужат за закупуването на техника и създаване на съвременни, базирани на високите технологии, планове за реагиране при такива ситуации.

По повод неуспешния избор за председател на ВКС, председателят на Съюза на съдиите Таня Маринова посочва пред "Капитал": "Нито вътрешните усилия, нито становищата на неправителствения сектор успяха да подпомогнат ВСС да се покаже като отговорен и независим орган. След огласяването в публичното пространство на предстоящата номинация на съдия Панова и преди тя да стане факт, част от членовете на ВСС демонстрираха желание непременно да има алтернативна кандидатура.

Прозря идеята за разцепление на ВКС, защото след безпрецедентните действия на съдиите, които посочиха какъв председател е приемлив за тях, внезапно и някак на "всяка цена" трябваше да се намери втори кандидат. С тези действия на ВСС изначално стана ясно, че се цели създаване на една привидност - "оправдана невъзможност за избор".

Всичко трябваше да изглежда честно и справедливо, но в крайна сметка то маскира една нагласа, за която се заговори още от началото, че избор на председател на ВКС няма да има."