"Данаил Христов е много здрав физически, много висок, а по характер - изключително агресивен, нагъл и дързък". Това пише в полицейска справка от 2005 г. по адрес на арестувания в сряда бандит, издирван цели 18 г. след убийството на бившия футболист на "Лудогорец" Добрин Добрев през 1996 г.

През последните месеци Христов беше търсен по света и с червена бюлетина в Интерпол. След акцията на столичните криминалисти в кв. "Христо Смирненски" Данаил Христов вече е в разградския арест, а делото срещу него и останалите 5-има осъдени ще се гледа на втора инстанция на 31 октомври във Варна, каза пред "24 часа" служебният му защитник Александър Маринов.

Христов изчезва веднага след като
Добрев е пребит до смърт във входа на блока, където живее любовницата му

Осъден е задочно на 6 г. затвор. Адвокат Маринов разказва, че в жалбата си до апелативния съд във Варна е поискал делото да се върне в досъдебното производство за ново разследване заради серия от процесуални нарушения. Със задържането на клиента му той щял да има възможност да даде обяснения пред разследващите. В процеса останалите 5-има души хвърлят цялата вина на Христов, като твърдят, че единствено той е налагал с юмруци и ритници жертвата.

Оперативна информация в МВР сочи, че Христов се е
укривал в различни европейски
държави
Преди няколко месеца майката на Христов е посетила София и е наела друг адвокат за сина си. Предполага се, че са засечени нейни контакти с издирвания и така полицията е стигнала до него. Бившият спортист и бодигард е арестуван 3 месеца след като съдът решава делото на първа инстанция през юни т.г.

"Съдът прие категорично, че не само Данаил Христов, а и другите подсъдими са взели активно участие в побоя на пострадалия Добрев и че неговата смърт е резултат от общите им усилия. Действали са много бързо и експедитивно, на бегом, един след друг са настигнали и нападнали Добрев до петия етаж на входа. Цялото събитие е бил един динамичен много бърз процес - пет млади мъже - подсъдимите, а пострадалият - един и много по-възрастен от тях", категоричен е съдът в мотивите си към присъдата на шестимата. Бизнесменът Йордан Панчев е осъден като подбудител, а останалите, сред които и Христов - като физически извършители на убийството.

Данаил Христов е от Лозница. Завършил е спортно училище. Бивши спортисти са и други двама от осъдените за убийството на Добрев - Ерхан Еюб и Марин Маринов. Четвъртият - Стефан Иванов, е бивш полицай. Подбудителят на убийството Йордан Панчев е бизнесмен, бивш служител в общинския съвет в Разград, но напуснал чиновническия пост и се захванал с частен бизнес.

Петимата отдавна са на свобода

Към 1996 г. Панчев е собственик на нощния клуб "Куинс". Тогава той е на 29 г. В обкръжението му са бившите спортисти Данаил Христов, Ерхан Еюб и Марин Маринов. Те работели като охрана в дискотеката, но изпълнявали всичко, което им нареди шефът. Били изключително благодарни на Панчев, защото им давал работа във време на криза с растяща инфлация. Четвъртият осъден за убийството - Стефан Иванов, бил близък приятел на Йордан Панчев още от дете. Той не работел в заведението, но често го посещавал. Няколко месеца преди убийството на Добрев Стефан Иванов е уволнен от полицията, където бил младши сержант. Причината е разследване на Военната прокуратура срещу него. Оттогава все по-често започнал да посещава приятеля си в нощното му заведение.

Петият от осъдените на първа инстанция - Белин Матев от Бургас, бил близък с Панчев покрай бизнеса му по Черноморието. Маринов е бил гард в Първа частна милиция на разстреляния Георги Николов-Мечката. Често гостувал на приятеля си в Разград. В началото на декември отново пристигнал в града, за да празнува заедно с Йордан Панчев рождения му ден в дискотеката.

През същата година сестрата на Панчев Стоянка напуснала съпруга си и заживяла в общинско жилище. Тогава е била на 26 г. Имала връзка с бившия футболист на "Лудогорец" Добрин Добрев, който бил с 19 г. по-възрастен от нея и имал две деца, но също не бил разведен с жена си. За връзката им се знаело, но Добрев продължавал да се грижи са семейството си. Братът на Стоянка Йордан Панчев обаче не одобрявал любовта между двамата и това ставало повод за чести скандали.

Вечерта преди убийството на 6 срещу 7 декември Добрин Добрев и приятелката му Стоянка били в механа в Разград с компания.
Около 2 ч след полунощ той вече
бил пиян и ударил шамар на жената, след което тя си тръгнала към вкъщи. Добрев я догонил и се извинил. Стоянка му простила и го пуснала да спи при нея в жилището .
Междувременно човек от компанията му отишъл в дискотеката на Йордан Панчев, където той бил със съпругата си.

"Бай Добри удари сестра ти, тя си тръгна, а той я последва. Да не стане нещо лошо, защото е пиян", чува Йордан Панчев, както и околните, с които е седял на маса. Тогава той решил да накаже бай Добри, защото е оскърбил сестра му. Панчев бил изключително здрав физически, но през април същата година бил прострелян в
крака и оттогава накуцвал и се движел с бастун. Преценил, че не може сам да набие Добри Добрев, който като бивш спортист също бил във форма.

Затова Панчев събрал тримата охранители Ерхан, Данаил и Марин. Разказал им какво се е случило и те веднага тръгнали към жилището на Стоянка, за да респектират Добрев. С тях тръгнали бившият полицай и бизнесменът от Бургас. Веднага след като групата тръгнала към жилището на Стоянка, съпругата на Йордан Панчев се обадила с предупреждение, че искат да бият Добрин. Стоянка веднага казала на любовника си да тръгва, за да не пострада.

На входа на блока обаче той срещнал наказателната бригада. Добрев се върнал и тръгнал нагоре по стълбите, за да избегне сблъсъка. Докато те влизали във входа, чули шума от стъпки и тръгнали да го гонят. Йордан Панчев им наредил да го набият. Първи тръгнал най-младият - Данаил Христов, а след него бившият полицай Стефан Иванов. Останалите ги последвали. През това време Панчев влязъл в апартамента на сестра си, който бил на партера. Ударил шамар, псувал и за пореден път дал да разбере, че не одобрява връзката с Добрев.

Бившият футболист успял да стигне до петия етаж на блока, където Данаил Христов го догонил и с останалите петима го проснали на земята. Последвал зверски побой. С удари по главата и тялото го свалили два етажа надолу. Според прокуратурата те са осъзнавали, че го пребиват до смърт. Спират едва когато виждат, че Добрев не диша. След това слизат по стълбите, а на входа ги чакал Йордан Панчев. Натоварили се в колата и избягали, без да бъдат забелязани от никого.

Съсед на Стоянка, събудил се от шума, излязъл от апартамента си, след като опасността отминала. Видял тялото на Добрев, проснато по очи. Преди това по време на побоя друга комшийка се обадила в полицията и казала, че
чува силен шум и мъжки викове "Остави го тук" и
"Ще го убия" По-късно Стефан Иванов твърди, че е казвал на Данаил да остави Добрин, но той е искал да го убие.

През това време шестимата решили да се разделят, за да си осигурят алиби. Ерхан Еюб и Марин Маринов се върнали в дискотеката. Йордан Панчев първо откарал съпругата си вкъщи, а след това с гостуващия му бургазлия Белин Матев отишли в с. Острово. Там Панчев посетил заведение на свой познат, което му бил дал под наем. Стефан Иванов и Данаил Христов изчезнали в неизвестна посока. Били обявени за издирване още на следващия ден. Бившият полицай бил задържан през април 1997-а, точно 5 месеца след убийството. Издирването на Данаил Христов обаче продължило 18 години.

Обвинителният акт срещу шестимата е внесен в съда през 2006-а, 10 години след убийството. Два пъти е връщано от съда на прокуратурата. Осъдени са на по 6 години през юни 2014-а, три месеца преди ареста на Данаил Христов.