Комисията за досиетата е бръкнала вече доста надълбоко и е стигнала до прикриваната до момента информация на приватизатори и милионери. Това са хора, които са фактори в икономическия живот. Затова засегнати от досиетата си, искат закриването на Комисията. Това разкриха шефът на Комисията Евтим Костадинов, Христо Христов - публицист, и експертът Мария Дерменджиева във "Факторът Кошлуков" по TV7.От 5 месеца Комисията излиза с решение за проверка на ръководствата на банките, за кредитните милионери. А януари, февруари и март ще излязат тези, които са взели заводи и фабрики", заяви шефът на Комисията Евтим Костадинов.

Скоро ще бъде оповестена и връзката по банковите клонове по провинцията, техните ръководители и получателите на необезпечените кредити, обеща Мария Дерменджиева, експерт в архивите на ДС.

"Хората, управлявали БНБ първите 7 години от прехода, се оказва, че са от ДС - Тодор Вълчев, Иван Драгневски и Любомир Филипов. Това е банката с най-много сътрудници на ДС. Една от старите банки у нас дълги години е ръководена от сътрудник на ДС - Асен Друмев, който е известен и със злоупотреби във ДФ "Земеделие", той е отпуснал кредит на банка "Славяни", допълни Христо Христов. Той обясни, че в Румъния Конституционния съд е взел решение, че няма давност за престъпленията по време на комунизма.

Костадинов и двамата експерти от Комисията са единодушни, че процесът на отваряне на досиетата върви напред и няма как държава членка на ЕС и НАТО да си затвори архивите. Обикновените български турци искат не само извинение, а истината за Възродителния процес, а те я в архивите, каза Христов.