Свръхдефицит от 4,2% на касова основа ще бъде записан в актуализирания вариант на бюджета.

Новият дефицит ще е между 4 - 4,5% от БВП. За да бъде покрит във финансовото министерство обсъдили вариант спешно емитиране на нов дълг от 5 млрд. лева, пише "24 часа".

Планът бил това да стане в две емисии от по 2,5 млрд. лева през ноември и декември. Най-вероятно книжата ще се продават на вътрешния пазар, твърдят източниците ни, като единият от двата дългови пакета може да емитира Фондът за гарантиране на влоговете в банките с държавни гаранции. Вече били сондирани мнения с банки, пенсионни фондове и застрахователи, за да се тества наличието свободни пари.

Последните бюджетни разчети показали, че неизпълнението на приходите от митниците ще бъде 1,3 млрд. лева. В действащия бюджет прогнозното неизпълнение бе 400-600 млн. лева. Неяснотите около спрените европари затруднявали сметките. Източници на изданието твърдят, че сме получили неофициално обещание от Брюксел спрените плащания по една от двете временно замразени програми да тръгнат в началото на ноември. Текущи одити по други европрограми обаче предвещавали нови 200 млн.лв. загуби заради нередности по проектите, извън вече признатите от България 153 млн. лева по околна среда и регионално развитие.

"Не изключвам вероятността дефицитът да е над 3%. Предполагам, че в актуализирания бюджет ще има и средства за банковата система. Не съм видял текста. Ще го обсъдим със социалните партньори в понеделник, за да го гласуваме в сряда, и да го внесем в новия парламент", заяви вчера служебният премиер Георги Близнашки.

Също вчера обаче, от синдикати и работодатели обявиха бойкот на заседанието на тристранния съвет. БСК изпратиха официално писмо до вицепремиера Йордан Христосков. Те заявяват, че няма да участват в насроченото за 29 септември заседание и искат да получат материалите 2-3 дни преди заседанието. КНСБ също обяви, че иска пренасрочване на обсъждането за 2 октомври.