Според някои информации, ислямистите от „Ислямска държава“ са освободили десетки пленници, държани в град Ракка, смятан за „столица“ на екстремистката групировка. Стъпката е продиктувана от надеждата, че по този начин САЩ и арабските страни ще склонят да сложат край на въздушната кампания срещу тях.

През изминалата нощ американски изтребители удариха ключови петролни рафинерии под контрола на ислямистите, а Пентагонът разпространи снимки от обектите, превърнали в руини. Ударите, според информацията, са принудили екстремистите да освободят десетки свои пленници, вярвайки, че стъпката ще накара анти-ислямистката коалиция да се откаже от атаките по град Ракка. Смята се, че той е бастион на ислямистите и в него се намират лидера им Абу Бакр ал Багдади. Също се предполага, че там са държани в плен заложниците Алън Хенинг, който бе обезглавен, и Джон Кантли.

Предполага се, че 150-те освободени заложници са били задържани в последните седмици и са, най-вероятно, местни жители, обвинени в извършването на дребни престъпления.