Рекордните 4 милиарда лева платиха за ден фирми и граждани у нас. Скокът спрямо обичайните нива е с над 35%, а за задграничните преводи ръстът е с 40 на сто, отчетоха от УниКредит Булбанк. Подобна бе ситуацията и в останалите банки, пише "Стандарт".
В последните дни на годината разплащанията скочиха, заявиха от ПИБ и ОББ. Хората превеждат суми за празниците на своите близки в страната и чужбина, а фирмите приключват плащанията по договорени през годината сделки, допълниха от банките.
Обикновено през системата RINGS, която обработва банковите преводи, всеки ден минават по около 3 млрд. лв. В петък обаче те бяха с милиард повече.

За коледни подаръци българинът ще похарчи средно между 40 и 150 лв., сочи телефонно проучване на компанията за бързи кредити Профи Кредит. Около 50% от анкетираните са посочили този диапазон, в който ще сместят бюджета си за подаръци. Близо 22% планират да дадат между 150 и 380 лв., за да зарадват близките си. В този бюджет ще се вместят и повечето поляци, сочи проучването.

Най-щедри от изследваните страни (Българи, Чехия, Словакия и Полша) са словаците, където всеки пети планира да похарчи между 380 и 770 лв. Българите предпочитат да подаряват на близките си практични неща за ежедневието, а основното перо за подаръци за Коледа се отделя за играчки за децата.

Не така стоят нещата в Чехия например, където хората тази година ще предпочетат да си подарят пари или ваучери. Най-любимите класически подаръци във всички страни са играчките, книгите и електрониката, показва анкетата. Оказва се, че 31,5% от българите пазаруват коледните подаръци в навечерието на Бъдни вечер, а едва 3,1% от анкетираните правят това в течение на цялата година.

За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които отлагат пазаруването на подаръци за последния ден, са едва между 3% и 7%. 72% от българите заявяват, че досега не са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци, докато останалите 28% са прибягвали до заем, за да зарадват близките си за празника. 40,7% от сънародниците ни обаче са готови да изтеглят заем тази година, като процентът е съизмерим с този в Словакия и Полша, докато в Чехия едва 16,6% от хората биха прибягнали до кредит за подаръци. Най-често посочваната сума, която биха ползвали българите като заем за Коледа, е между 150 и 380 лв.