Кои са най-старите непрекъснато населявани градове в света? Отговор на този любопитен въпрос дава "Дейли Телеграф". Интересната класация пък може да даде идеи за нови дестинации на запалените пътешественици.

1. Йерихон, Палестинска автономия
На първо място е град Йерихон, разположен на Западния бряг в Палесинската автономия, който е възникнал през деветото хилядолетие преди Христа. Освен това Йерихон е и най-ниско разположеният под морското равнище град в света. Днес той е дом на около 20 хил. жители.

2. Библос, Ливан
Най-ранните жители са се заселили тук през 5000 г. пр. Хр. Основан е под името Гевал от финикийците, а името Библос идва от гърците, които внасяли от този град папирус. Основните туристически обекти в града са замъка Библос, църквата Свети Йоан Кръстител, построена от кръстоносците през XII в. и средновековната крепостна стена.

3. Алепо, Сирия
Най-гъсто населеният град в Сирия, с около 4,4 млн. граждани, е основан с името Халеб около 4300 г.пр.н.е. Тъй като съвременният град е точно на мястото на древния, той е почти недокоснат от археолозите. Градът е бил под контрола на хетите до около 800 г.пр.н.е, преди да предмине в ръцете на асирийци, гърци, перси. По-късно е бил окупиран от римляни, византийци и араби, обсаден от кръстоносците, а след това завзет от монголите и османците.

4. Дамаск, Сирия
Според някои именно Дамаск е най-старият населяван град в света и се твърди, че е бил обитаван още през 10 000 г.пр.н.е, но това не е доказано и в плод на много спорове. Той се превръща във важно селище след пристиането на сирийците, създали мрежа от канали, които все още са в основата на водопроводната му мрежа. Едно от завоеванията на Александър Велики, Дамаск оттогава е бил под римско, арабско и османско владение. Неговото богатство от исторически забележителности го прави популярна туристическа дестинация до последните размирни времена.

5. Суза, Иран
Град Суза е бил столица на Еламитската империя, преди да бъде превзета от  асирийците. След това градът е превзет от ахеменидите под ръководството на Кир Велики и е мястото, в което се развива действието в трагедията на Есхил "Персите". В момента градът е дом на 65 хил. души.

6. Пловдив, България
Вторият по големина град в България, Пловдив първоначално е бил тракийско селище, преди да стане важен римски град. По-късно пада в ръцете на визанийци и османци, преди да стане част от България, пише "Дейли Телеграф". Градът е главен културен център и разполага с много древни руини, включително римския амфитеатър и акведукт, както и османски бани.

7. Газиантеп, Турция
Основан в южната част на Турция, близо до границата със Сирия, историята на Газиантеп се простира назад чак до времето на хетите. Хубавото при този турски град е, че много от забележителностите се намират на открито, като например останки от антични селища, исторически джамии и пазари, които правят Газиантеп един от най-впечатляващите и наситени с древна атмосфера градове в Турция, а и в целия свят.

8. Бейрут, Ливан
Столица на Ливан и неин културен, административен и икономически център, Бейрут има богата история обхващаща 5 хил. години. При разкопките в града са открити финикийски, елиниски, римски, арабски и османски останки, като той се споменава в писма до фараон на Египет още през XIV в. преди новата ера. След края на ливанската гражданска война, Бейрут се превръща в оживена, модерна туристическа дестинация.

Сред останалите стари населявани градове в света са: Фаюм (в Египет), Сидон (в Ливан), Йерусалим (в Израел), Тир (в Ливан), Арбил (в Ирак), Киркук (в Ирак), Балх (в Афганистан), Атина (в Гърция), Ларнака (в Кипър), Луксор (в Египет), Кадис (в Испания), Варанаси (в Индия).