Енергийните помощи ще бъдат увеличени със същия процент както електроенергията, каза в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Преизчислението ще стане, след като стане ясен процентът на поскъпване на електричеството. В момента месечната енергийна помощ е 65,72 лева.

"Голяма част от енергийните помощи за ноември и декември вече са изплатени, тъй като целта е парите да се получат авансово и хората по-рано да се снабдят с твърдо гориво. Тези хора ще получат увеличението с помощите в месеците януари, февруари и март, а тези, чиито молби още не са обработени, ще получат помощите в пълния размер", обясни вицепремиерът.

Право на енергийни помощи имат 270 000 души у нас, очаква се броят им да се запази приблизително същият, тъй като критериите за доход са едни и същи.

Увеличението на пенсиите от юли с 2,7 на сто няма да се отрази върху достъпа до енергийни помощи, каза Йордан Христосков. Ако тези хора нямат други промени в доходите си, ще имат достъп до енергийни помощи и сега, отбеляза вицепремиерът.