Германският канцлер Ангела Меркел изрази задоволство от изиграната роля "зад кулисите" от бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, който помогнал за освобождаването на критика на Кремъл и бивш петролен магнат Михаил Ходорковски.

"Германското правителство оценява усилията на бившия федерален министър Геншер, който работи интензивно по случая зад кулисите", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт в комюнике. "Той работи успешно по възможностите за намиране на решение с голяма отдаденост и подкрепата на канцлерката и на външното министерство", се казва още в комюникето.

Междувременно Ходорковски отрече да е признавал вина в молбата си за помилване от Кремъл и благодари на бившия германски външен министър за помощта в освобождаването му. "На 12 ноември се обърнах към президента на Русия с молба за помилване, свързана със семейни обстоятелства, и съм щастлив от положителното решение", заяви Ходорковски в комюнике, публикувано на официалния му сайт.

"Въпросът с моята вина не беше поставян", допълни той в първото си изявление след освобождаването си и отпътуването за Германия. Ходорковски благодари на бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер за освобождаването си. "Моите специални благодарности към г-н Ханс-Дитрих Геншер за личния му ангажимент към съдбата ми", пише бившият петролен магнат. Той не разкрива бъдещите си планове, като заявява, че иска да се види с любимите си хора.

"Първо ще върна дълга си към родителите ми, моята съпруга и децата ми, и очаквам с нетърпение да се срещна с тях. Щастлив съм от възможността да отпразнувам предстоящите празници със семейството си", заяви Ходорковски.

86-годишният Геншер съобщи в комюнике, че решил да подкрепи бившия петролен магнат "по хуманитарни съображения", тъй като се е срещал няколко пъти с него в миналото. Геншер, който беше външен министър на Германия от 1974 до 1992 г., заяви, че е доволен от помилването, предоставено от руския президент Владимир Путин, с когото се среща два пъти, за да обсъдят случая "Ходорковски". Той допълни, че решението е "значимо и окуражаващо за други случаи".

Той също така благодари на Меркел и на германския посланик в Москва за "най-голямата възможна подкрепа" за усилията му. Геншер, който уреди частен самолет да вземе Ходорковски от Русия, заяви пред сайта Шпигел онлайн, че той се чувства добре предвид обстоятелствата. "Той е изтощен, но много щастлив, че най-сетне е свободен", заяви Геншер и допълни, че сега Ходорковски иска да си почине и да е извън светлините на прожекторите.

Шпигел съобщава, че той е получил виза, която ще му позволи да остане за една година в Шенгенското безвизово пространство.