Експериментални ваксини против ебола могат да станат готови за употреба в африканските страни в началото на идната година, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Организацията, която е съсредоточила усилията си върху две ваксини – на британската компания ГлаксоСмитКлайн (GSK) и на американската НюЛинк Дженетикс, работи с двете компании за ускоряване на клиничните тестове, заяви заместник генералната директорка на СЗО Мари-Пол Киени.

Клинични изпитания на ваксината на GSK започнаха в САЩ и Великобритания, а други се очаква да започнат в Мали идната седмица. Изпитанията на ваксината на НюЛинк също ще започнат "незабавно" в САЩ, а още са планирани в други страни, включително Германия.

"Ако всичко е наред, може да започнем да използваме някои от тези ваксини в някои от засегнатите страни в самото начало на идната година", заяви Киени. За момента няма лицензирано лекарство или ваксина срещу вируса, който отне живота на близо 3000 души в Западна Африка.

Експериментални лекарства вече бяха дадени на неколцина заразени здравни работници, но запасите са изключително ограничени и клиничните тестове за преценка на ефективността не са завършени.