ФБР е идентифицирала екзекутора от клиповете, изобразяващи убийствата на двамата журналисти от САЩ и британския хуманитарен работник, заяви директорът на агенцията, предаде Би Би Си.

Джеймс Коуми каза, че агенцията все още няма да обяви името на боеца от Ислямска държава, който изглежда да говори с британски акцент.

Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд каза пред CNN тази седмица, че разузнавателните агенции са близо до разкриванео на идентичността на маскирания мъж.

Джеймс Фоли беше обезглавен на 19 август, а Стивън Сотлоф - на 3 септември; двамата бяха отвлечени в Сирия.

Пред журналисти директорът на ФБР добави, че около дузина американци се сражават на страната на джихадистите в Сирия към този момент. Той добави, че над 100 други са опитали да отидат в Сирия и са били арестувани или пък са отишли и после са се върнали.

Директорът на ФБР добави още, че заговорът срещу САЩ и Европа на групировката "Хорасан" все още не е осуетен, предаде АП. Коуми добави, че няма индикации, че ударите по джихадистите от групировката "Хорасан" по-рано тази седмица са нарушили плановете им за атаки.

Американското разузнаване смята, че групата планира да използва неметална бомба, която да минава успешно през проверките за сигурност по летищата и да взриви самолет по време на полет. В групировката има ветерани на „Ал Каида" от Афганистан и Пакистан, но и новобранци.