Броят на европейците, во'ващи заедно с ислямистките бойци в Сирия и Ирак, се е повишил на повече от 3000, заяви координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил де Керхов пред Би Би Си.

Де Керхов също така предупреди, че западните въздушни удари ще увеличат риска от ответни атаки в Европа.

Водената от САЩ коалиция е извършила близо 200 въздушни удари срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Британският парламент предстои в петък да гласува дали да разреши на бойната авиация да се включи в кампанията.

Жил де Керхов заяви, че всички 3000 включват и такива, които са били в региона, които са се върнали, както и тези, които са загинали там.

Според ЦРУ, Ислямска държава има до 31 000 бунтовници в Ирак и Сирия.

Според Де Керхов обявяването на халифат през юли е изиграло роля за привличане на повече подкрепа от Европа.

Около 1000 доброволци от Азиатско-тихоокеанския регион са се присъединили към джихадистката групировка Ислямска държава, съобщи адмирал Самюъл Локлиър, командващ на американските сили в Азия.

Оценката на Локлиър беше направена ден, след като САЩ успяха да постигнат гласуването на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която задължава световните сили да блокират движението на чуждестранни бойци към Ирак и Сирия.

"Това е проблем, на който днес обръщаме голямо внимание. Според нашите оценки около 1000 потенциални бойци може да са тръгнали от региона. В по-напреднал етап от оценяването този брой може да се увеличи, но засега това е нивото, което сме засекли", заяви Локлиър.

По-рано ДПА цитира експерти, според които Ислямска държава е най-богатата терористична организация в света. Тя се финансира от държави в Близкия изток, от продажба на петрол, от незаконни данъци и откупи.

Въпреки масираната въздушна кампания, не може да се говори за победа на коалицията, заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. Джихадистите продължават да получават финансиране и оръжие, има и постоянен приток на доброволци.