Влизането в Москва с автомобил скоро ще стане платено, предава кореспондентът на „Монитор” в руската столица Мила Кудрина. На първо време такса ще се брои за територията около деловия център „Москва-Сити”, като от 2016 г. вероятно платени ще станат още околовръстното шосе и третият транспортен пръстен.
В тази връзка в департамента по транспорта на Московското правителство ще анализират международния опит и ще оценят евентуалните социално-икономически резултати. Освен това ще се направи проучване дали шофьорите ще са готови да плащат за влизане в града с личните си коли или ще предпочетат градския транспорт. На базата на резултатите ще бъде създадена транспортна карта на платените райони.

Основната цел на нововъведението ще бъде да се разтовари руската столица от автомобилния трафик, обясниха от кметството. Според директора на Института по икономика на транспорт Михаил Блинкин въвеждането на подобни такси в Москва е твърде сложна за изпълнение задача. „Платеното влизане в такъв огромен град е много трудно за администриране. Москва не е Стокхолм, където в центъра може да се влезе само през няколко моста”, коментира Блинкин, цитиран от изданието. Той е категоричен, че ще възникнат проблеми и със системата за плащане, давайки за пример Лондон, където има 500 стационарни и 200 мобилни станции, фиксиращи влизащите в центъра коли.