Автомобилният производител Opel вече е готов със своята автоматична система за реакция при катастрофа OnStar Automatic Crash Response (ACR), преди настъпване на крайния срок за активиране на функцията eCall, изисквана от Европейския съюз. Компанията показа системата по-рано този месец на конференцията „eCall Days Germany”, свързана с европейската система за спешни обаждания за автомобили.
Opel планира да въведе системи за връзка OnStar в цялата си гама от леки автомобили в избрани европейски държави, започвайки от 2015 година. Благодарение на ACR, OnStar ще свързва автоматично автомобила със специално подготвен съветник за аварийни ситуации в момента, в който системата установи катастрофа. Ако водач или пътник поиска помощ или пък в случай, че той не може да отговори, към автомобила се изпращат екипи за реакция в аварийни ситуации.

OnStar осигурява допълнителна помощ при аварийни ситуации. При така наречените Emergency Services, ако водачът, пътникът или дори страничен участник се нуждаят от помощ, те могат просто да натиснат бутона за аварийна ситуация в автомобила. Така ще получат приоритетна връзка с обучен съветник, който ще се свърже с пожарната, полицията или бърза помощ и ще ги насочва към автомобила.
OnStar е водещ доставчик в световната автомобилна индустрия, когато става дума за решения за безопасност и сигурност базирани на комуникация, както и на различни допълнителни услуги и авангардни информационни технологии. Услугата вече свързва около 7 милиона клиенти в САЩ, Канада, Китай и Мексико.
Консултанти следят мрежата на OnStar 24 часа дневно, седем дена в седмицата без прекъсване през цялата година. OnStar получава средно две обаждания на секунда или 185 000 всеки ден и автоматично отговаря на около 5000 автомобилни катастрофи в цял свят всеки месец, сочи статистиката.
В допълнение към въвеждането на OnStar в Европа, Opel ще интегрира 4G LTE връзка, с която автомобилът се превръща в мощен Wi-Fi хотспот за до седем мобилни устройства.