Оградата по границата с Турция, за която държавата наля над 7 млн. лв., е безполезна срещу джихадисти или заразени със смъртоносни болести имигранти, отбелязва "Монитор". Това става ясно от доклад на Държавната агенция за бежанците, публикуван на сайта на ведомството. В него се уточнява, че през август,  когато вече съоръжението по браздата с дължина 30 км беше окончателно изградено, е набъбнал броят на бежанците, които безпрепятствено са навлезли във вътрешността на страната.

Увеличава се броят на търсещите закрила, които без документи се явяват директно в центровете на агенцията, тоест не са задържани на границата. Те не влизат в списъците на Национална служба Гранична полиция и не се водят на отчет при тях, се посочва в документа. Става въпрос за 162-ма нелегално преминали границата.

"Няма спасителен план за КТБ от акционерите", казва в интервю за "Стандарт" Калин Христов, подуправител на БНБ. Той обяснява, че в момента на поставянето на банката под специален надзор и при изчерпани ликвидни активи единствените възможни източници на ликвидност останаха две - или акционерите на КТБ да осигурят ликвидна подкрепа, или банката да получи такава подкрепа чрез държавна помощ.

Досега обаче акционерите не са показали план за ликвидна подкрепа. От друга страна, правилата за държавна помощ изрично изискват банката, която получава ликвидност от държавата, да е доказано платежоспособна и да няма капиталов недостиг. За над 60% от кредитния портфейл обаче не може да бъде направена независима външна оценка поради липса на документи в кредитните досиета.

Висшият съдебен съвет не успя да излъчи председател на Върховния касационен съд, съобщава "Стандарт". След 8-часова процедура по избор и по-малко от две минути гласуване кадровиците на Темида не успяха да постигнат необходимото мнозинство от 17 гласа за избор на върховен съдия номер 1.

За съдия Таня Райковска гласуваха 15 от членовете на съвета, шестима бяха "против", а трима се въздържаха. За съдия Павлина Панова гласуваха девет от членовете на съвета, осем бяха против, а седем се въздържаха. Сега ВСС ще трябва да обяви нова процедура. Така изборът за ключовия за съдебната система пост на председател на ВКС ще се състои след парламентарния вот, който е на 5 октомври.

Служебният кабинет похарчи за месец 100 млн. лв. над планираното, посочва "Сега". Служебното правителство не оставя впечатление, че държавата е във финансова криза. Извън одобрените извънредни разходи на министерствата в размер на 100 млн. лв. служебният кабинет даде зелена светлина и за авансово финансиране на замразените заради проблеми с обществените поръчки оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Според решението на кабинета за сметка на държавния бюджет ще бъдат разплатени авансово до 750 млн. лв. по двете програми, които после се очаква да се възстановят от Брюксел. Не е ясно каква част от тези средства ще бъдат възстановени от ЕК в държавния бюджет до края на бюджетната година.

"Партиите срещу гражданите: кой кого ще надхитри", коментира "Сега". За първи път кандидат-депутати водят активни преференциални кампании с надеждата да спечелят достатъчно гласове, за да разместят листите и да се озоват в парламента. Партиите въведоха работеща преференция за евроизборите, но до последно я пазиха в дълбока тайна от гласоподавателите. Но гражданите се оказаха по-умни, отколкото политиците смятат.

На евроизборите около 45% от хората се възползваха от свободата да поразбутат партийния пъзел. За тези избори 40% имат такива намерения, а 23% твърдо са решили, че ще гласуват с предпочитание към даден кандидат, показва последният сондаж на "АФИС". Тенденция хората да преподредят листите са забелязали и други социолози, което показва, че гласоподавателят осъзнава в какво оръжие може да се превърне преференцията.

"Лихвите по влоговете паднаха рекордно", пише на първа страница "Труд". През август средната лихва по срочни депозити в левове за нови клиенти е паднала на 2,72%. Само година по-рано тя е била 3,59 на сто.

По същите влогове, но в евро, доходността е била 2,50% миналия месец спрямо 3,60 на сто през същия месец на 2013 г., показват данните на БНБ за август. Това е рекордно ниско ниво за последните 10 години. На този фон е странно, че лихвата по кредитите леко се вдига през август.