Обични в Господа духовни чеда,
Отново настъпва Рождество Христово. Събитие отдалечено от нас с повече от две хилядолетия, споменът за което идва в нашето неспокойно време, за да ни припомни Кой е Пътят, Който ще ни поведе във вярната посока.
Днес, когато страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне, ние повече от всякога изпитваме необходимост да се вслушаме в гласа на идващия в света Спасител: „Дойдете при Мене всички отрудени и обремени, и Аз ще ви успокоя“ (Мат. 11:28), да се изпълнят душите ни с вяра и с тази наистина детска радост и блажен мир, които споходили някога простите пастири, когато чули благата вест и ангелското славословие: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука. 2:14).
В хилядолетната история на България ние многократно сме се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнем към Бога и на Него възложим своето упование, можем да преодолеем трудностите и да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания.
Нека помним, че истинският мир идва от Бога и изпълнението на Неговите заповеди. Да се молим на Богомладенеца Иисус, да запали в нашите сърца братолюбие и милост към другомислещите и нуждаещите се. В святите рождественски дни с особена сила да осъзнаем, че около нас хиляди наши братя и сестри се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов. Нека нашите добри дела и думи на утешение бъдат онези скъпоценни дарове, които ще принесем на Богомладенеца Христос, защото само следвайки светлината на Витлеемската звезда по пътя към Христа и Неговия пример за саможертва в името на ближния, ние ще придобием благоденствие и мир на земята, и вечно блаженство в Неговото Небесно Царство.
Честито Рождество Христово!
Благословена и мирна 2014 година!
Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ