Русенското представителство на „София Франс Ауто“ спазва традицията си да предлага запознанство на живо с най-доброто от „Пежо“ и вади за тестово шофиране днес и утре пред Съдебната палата три автомобила, които убедително се борят за лидерски позиции в своите пазарни сегменти. Бонусът за всеки, който ще седне зад волана на новата лимузина 508, на Автомобила на годината 308 и на елегантния компактен 208 е талон за 10% отстъпка за труд и резервни част в автосервиза на „София Франс Ауто“ на ул.“Иван Ведър“ 5.
И трите коли са интересни, но безспорно най-любопитна е срещата с „Пежо 508“. Лимузината бе пусната на пазара през 2011 година и в тон с автомобилната мода вече е сериозно обновена.
При лансирането на 508 французите подчертаха, че не просто навлизат в горния сегмент на средния клас, а се целят в купувачите на „Фолксваген Пасат“. Това си е сериозно предизвикателство, а и голям кураж, но три години по-късно се оказва, че усилията на маркетинга на „Пежо“ са добре защитени от инженерите и конструкторите на компанията. Моделът 508 бе признат само преди няколко дни за един от най-надеждните в класа си и то в германска класация, а и пазарът го посреща с доверие и одобрение. 
Освен фина шлифовка в дизайна „Пежо 508“ получава и нова техника, която още по-добре импонира на високите му цели.
Външно се вижда само радиаторна решетка в нов дизайн, която сега стои вертикално и отрежда централно място на гордия лъв в емблемата. На преден план се открояват новите фарове с къси и дневни светлини, мигачи и фарове за мъгла с LED технология. Те придават на 508 характерния светлинен почерк - във форма на запетая при лимузината и SW съответно във форма на сферичен овал при RXH. Дневните светлини са интегрирани в бронята. Новият капак на двигателя осъществява прехода към непроменената каросерия на автомобила. Броня с нов дизайн и нови задни светлини приковават погледите в задната част.
Арматурното табло следва тенденцията за максимално изчистване от превключватели, като така се решават две основни задачи - кокпитът става по-елегантен и стилен, а управлението на функциите - по-лесно и неразсейващо шофьора по време на движение. Тук на помощ е повикан новият 7-инчов сензорен екран, от който могат да се управляват повечето функции на автомобила и така отпадат многобройните копчета.
Върху централната конзола се намира нова заключваща се кутия. Арматурното табло е оборудвано също и с много разнообразни функции, както и с Head-up дисплей. Нови материали и нови покрития подобряват визията. Изцяло нови са асистентът за мъртвия ъгъл и камерата за задно виждане с цветен дисплей и сензорен екран. Системата инфотейнмънт блести с повече онлайн функции.
От страна на задвижването, 1,6 THP 165 със 165 к.с. измести стария THP 156 бензинов двигател. Той може да се комбинира с шестстепенна механична скоростна кутия или шестстепенна автоматична трансмисия. Гамата на дизелите е богата, а в програмата е заложен нов дизелов 2,0 л BlueHDi 180 с шестстепенна автоматична трансмисия.
Нивата на оборудване са четири, като още в първото Access са налични всички важни системи за безопасност и комфорт, а при надграждането се предлагат най-различни глезотии.