Увеличаването на размера на полата на средна възраст може да бъде предупредителен знак за по-висок риск от рак, показват изследвания, цитирани от Би Би Си.
За жените, които увеличават с една мярка размера на полата си за едно десетилетие след средата на 20-те си години, има 33% по-голям риск да се разболеят от рак на гърдата след менопаузата.

Следенето на размера на полата може да бъде много лесен начин за проследяване на увеличаването на теглото. Затлъстяването, особено коремните мазнини, е известен рисков фактор за появата на рак.

Професор Уша Минон, която е ръководител на проучването казва пред Би Би Си Нюз: "Ако бъде потвърдено, че размерът на полата е добър индикатор за появата на рак на гърдата, това би бил много лесен и прост начин да се наблюдава увеличаването на теглото".

Изследването е обхванало повече от 90 хил. жени на възраст 50 и 60 години, които живеят в Англия. По време на тригодишния период на проследяване 1090 жени са развили рак на гърдата.

Учените открили, че увеличаването на размера на полата с един размер за 10 години във възрастта между 25 г. и след менопаузата е свързано с 33% по-голям риск от рак на гърдата.

Ако за десетилетие увеличите размера на полата си с два размера, рискът скача на 77%.

Коментирайки данните от проучването, Саймън Винсънт от благотворителната организация "Да преборим рака на гърдата" казва: "Ние знаем, че 40% от случаите на рак на гърдата могат да бъдат предотвратени чрез промени в начина на живот, като например редовно спортуване и поддържане на здравословно тегло.
Това изследване подчертава един много лесен начин, по който жените могат да следят теглото си с течение на времето. Те много по-лесно ще си спомнят какъв е бил размерът на полата им, когато са били по-млади, отколкото какъв е бил индексът на телесната им маса.

Самите учени признаха, че проучването има някои ограничения, тъй като се разчита на това жените да си спомнят точно какъв размер пола са носели когато са били на около 25 г.