Страната ни има готовност за посрещане на евентуална газова криза. Това заяви на брифинг в Добрич министър-председателя проф. Георги Близнаши, който е гост на Община град Добрич по повод празника на града,съобщи Фокус.

По темата за блокирането на пътищата тези дни, премиерът заяви, че се прави всичко за успокояване на страстите, за да има спокойствие и граждански мир. Според него е очевидно, че има заинтерсевони страни в страната, които поставят нерешени проблеми точно сега. По думите му не трябва да се преклява точно сега, защото става дума за задължения, трупани с години. Важно е да се запази спокойствието в страната, категоричен бе премиерът проф. Близнашки.

Според него управляващите занапред трябва да се върнат към базовите ценности и страната да се управлява от онези, на които хората имат доверие. „Готови сме да преглътнем всичко в навечерието на изборите, за да има спокойствие”, каза премиерът.

Той многократно подчерта, че множеството неразплатени сметки, оставени от предходното правителство и трупани в продължение на много години, не могат бързо да намерят финансови решения, но сегашното правителство не остава глухо за исканията на хората.

Премиерът заяви още, че актуализацията на бюджета е неизбежна. В момента се работи по нея и в началото на следващата седмица ще бъде представена на синдикати и други граждански организации. Премиерът изрази надежда, че в Добрич и във Варна последиците от наводненията ще бъдат напълно ликвидирани, като за това ще бъдат осигурени средства и с помощта на Брюксел.

Днес министър-председателят проф. Георги Близнашки е обсъждал с кмета на града Детелина Николова въпроса с водоснабдяването на града и обеща, че въпросът за намиране на финансови средства, ще бъде включен в актуализацията на държавния бюджет. Обсъдена е идеята пътят Добрич – Варна да бъде трилентов и ще се търси решение за това. Премиерът помоли в общественото пространство да не се преиграва с темата за политическа чистка и назначения.

По думите му, ако има промяна в администрацията, тя е петдесет на петдесет и по думите му общо взето се запазва равновесието. Другата седмица ще бъде направено обобщение за извършените промени в администрацията. На въпрос на гражданин, застрашена ли е Добруджа от проучвания и добив на шистов газ, премиерът отвърна, че към момента мораториумът за добив не е отменен, а за останалото ще се запознае, допълнително.