„Животът в затвора е осем часа работа дневно. Предимно селско стопанство, копаене в калта. От другата страна е изолацията, нямам контакт с никого. Но съм в добро здраве, не съм болен, нищо не ме боли”. Това разказа  24-годишният Матю Милър, който наскоро беше осъден на шест години тежък труд в Северна Корея пред AP, цитиран от NBC News.

Американецът говори кратко под строга охрана в хотел в Пхенян, където му бе позволено да се чуе по телефона със семейството си. Това беше първото му появяване, след като бе осъден за незаконно влизане в страната и шпионаж на 14 септември.

Според длъжностни лица Милър е разговарял с баща си, но на журналиста от APне е било позволено да чуе разговора.

Близки на младежа в САЩ са показали няколко писма, в които той моли за помощ влиятелни личност, включително първата дама Мишел Обама, държавния секретар Джон Кери и бившия такъв Хиалри Клинтън.

По време на 90-минутния процес върховният съд на Северна Корея обяви, че Милър е скъсал туристическата си виза на летището в Пхенян при пристигането си на 10 април и признал, че има „дива амбиция” да изпита затворническия живот, за да разследва ситуацията с човешките права в Северна Корея.

Матю Милър е един от тримата американци, задържани в Северна Корея. Джефри Фоули, който беше арестуван през май, защото остави Библия в моряшки клуб, очаква скоро своя процес. Кенет Бае бе осъден на 15 години каторжен труд през 2013-а.