Мтел пуска цифрова телевизия през сателитна технология (DTH) с покритие в цялата страна, стана ясно днес на официалното представяне на услугата. Качеството на връзката е гарантирано от съвременен телепорт в Афленц, Австрийските Алпи, новия сателит, изведен преди 2 години, и по-голямата антена (80 сантиметра диаметър), която осигурява 2 децибела по-силен сигнал от конвенционалните антени с диаметър 60 сантиметра.
Телекомът ще предлага над 150 телевизионни канала, от които над 20 HD канала. Потребителите ще могат да избират между 3 пакета в зависимост от нуждите си, като и най-малкият пакет дава достъп до HD канали.
България изпреварва Европейския съюз по проникване на платената телевизия – делът на тази услуга у нас е 85%, докато средно в ЕС е едва 60%, съобщи главният изпълнителен директор на Мтел Танасис Кацирубас.

„В България този тип услуги се предлагат на далеч по-ниски цени от средните за Европа”, заяви Кацирубас и уточни, че средните приходи на месец от клиент в ЕС са 22,36 евро, а в България – три пъти по-малко – 7,47 евро.
От представеното проучване стана ясно, че българите гледат телевизия средно по 225 минути на ден, като 60% гледат телевизия всеки ден, а 31% по няколко пъти на ден. Най-гледани са филмите – 80% от зрителите избират най-често тях, а 75% – новини. Въпреки богатия избор от телевизионни канали най-често гледаните са не повече от 7.
Telekom Austria Group, в състава на която е Мтел, вече има опит в предоставянето на сателитна цифрова телевизия, подчерта Адриан Йежина, главен директор „Мултимедия и фиксирани услуги” в компанията.
Оборудването за услугата включва сателитна чиния, конвертор, HD сателитен приемник и смарт карта. При сключване на 1 и 2-годишен договор оборудването се предоставя безплатно, а при безсрочен договор – може да се закупи от Мтел. Цената на икономичен пакет за абонати на Мтел е 9,90 лв. на месец при 2-годишен договор.
Сателитната телевизия на Мтел предоставя допълнителни функции като електронен програмен справочник, запис на предавания, възпроизвеждане на видео и снимки, родителски контрол и настройка на дистанционното на цифровия приемник, така че да работи с телевизора и да се ползва само едно дистанционно управление за по-голямо удобство.