Бразилските учени в Рио де Жанейро са пуснали в околната среда хиляди комари, заразени с бактерия, която потиска треската денга, пише Би Би Си.

Учените се надяват комарите да се размножат, да създадат потомство и да стават мнозинство сред себеподобните си, като по този начин се намалят случаите на заболели от болестта денга. Инициативата е част от програма, която ще се приложи още в Австралия, Виетнам и Индонезия. В продължение на 4 месеца ще бъдат пуснати по 10 000 комари месечно.

Вътрешноклетъчната бактерия Wolbachia, с която са заразени "добрите" комари, не се предава на хората. Бактерията може да бъде открита при 60% от насекомите. Тя действа като ваксина за комара, който пренася денга, и възпрепятства вирусът на болестта да се размножава в тялото на комара. Бактерията оказва влияние и върху размножаването на насекомите вирусоносители. Ако заразен с Wolbachia мъжки комар оплоди яйцата на женска, която не е носителка на бактерията, яйцата не се превръщат в ларви. А ако са заразени с бактерията мъжки и женски или само женски комар, техните поколения ще бъдат носители на бактерията ваксина. Така "добрите" комари ще станат повече от носителите на вируса денга, а учените няма да трябва да пускат още заразени с бактерията насекоми.

Изследването на бактерията Wolbachia започва в Университета Монаш в Австралия през 2008 г. Учените дори позволявали на комарите да се хранят с тяхната собствена кръв в продължение на 5 години, тъй като тогава имало съмнение, че бактерията се предава на хората и на домашните животни. Съмненията обаче се оказали напразни и учените не били заразени с бактерията.

Болестта денга се появи в Бразилия през 1981 г. след 20-годишно отсъствие. В Бразилия има най-голям брой заболели от болестта - 3,2 милиона случая. а В периода между 2009 и 2014 г. има регистрирани 800 смъртни случая.