Пияният шофьор Исмаил, който уби приятеля си в тежка катастрофа на пътя край Каблешково, ще лежи 2 години в затвора. Присъдата е на Бургаския окръжен съд, но може да се обжалва, пише "Флагман".
Днес Исмаил бе признат за виновен в това, че на 10.09.2012 година, около 23:20 часа в участъка между село Дъбник и Каблешково преобърнал колата си с 1.43 промила алкохол в кръвта. От удара приятелят му, пътуващ на предната седалка, е загинал. Минути преди трагедията Исмаил карал със 106 км/ч. Двамата пътували към Бургас, за да продължат с пиенето в друго заведение. Навлизайки в ляв завой, Исмаил предприел маневра за изпреварване, въпреки забраната за това.

Той успял да изпревари движещата се пред него кола, но след като завил наляво, поради високата си скорост автомобилът „Rover“ излязъл на банкета, последвали преобръщания и накрая се спрял на таван по средата на пътя. След идването на „Противопожарна охрана“ и полицията била срязана дясната врата, а пътникът бил изваден оттам в тежко състояние. Той бил отведен в МБАЛ – Бургас. От многобройните травми на черепа, белия дроб и мозъка, той направил пневмония, от която починал.

Окръжен съд – Бургас определи наложеното наказание лишаване от свобода за срок от две години да се изтърпи от подсъдимия Исмаил в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. При определяне на наказанието съдебният състав взе предвид, че престъплението е извършено от Исмаил в пияно състояние. Съдът наложи на подсъдимия наказание лишаване от право да шофира за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

В Окръжния съд в Бургас разгледаха делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като Исмаил заяви, че признава фактите, изложени в обвинителния акт и дава съгласие те да се ползват при постановяване на присъдата. По този институт съдебният състав намали първоначално определеното на подсъдимия наказание с 1/3. По време на съдебните прения представителят на Окръжна прокуратура – Бургас и защитникът на подсъдимия поискаха да му бъде наложено условно наказание.

Исмаил заяви, че „безкрайно много съжалява за случилото се“. Пострадалият бил негов приятел и случилото се ще му тежи на съвестта до края на живота му. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.