Билети на преференциални цени ще ползват посетителите на Международния технически панаир, който ще се състои от 29 септември до 4 октомври 2014 г. в Пловдив. По повод 70-ото юбилейно издание на най-голямото българско изложение Международен панаир Пловдив намали цената на билетите с над 30%, за да могат повече хора да видят атрактивните експозиции.  Билетът ще струва 4 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици – 2  лв., а карта за цялата седмица – 12 лева. Фирми, които купуват над 20 билета с предварителна заявка, също ползват  цена от 2 лева за входен талон.

Другата изненада  е лека кола „Шкода Ситигоу Амбишън“.  По време на Есенния панаир ще се проведе анкетно проучване с цел да се събере информация за нагласите на посетителите и да се подобри организацията. Един от участниците, попълнили анкетни карти, ще получи автомобила, осигурен от Международен панаир Пловдив. Това ще стане в събота, в 13 часа.

Експозициите на фирми от 37 държави  представят модерни разработки в  машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване.  Изложението за пореден път демонстрира възможностите на иновативното мислене, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

С иновациите е свързана и една от атракциите – шоу с роботи, което се прави за първи. Деца от Националното училище по роботика в Пловдив   ще покажат различни модели. Състезания с „умните машини“ по сглобяване на кубчето „Рубик“, демонстрации и прожекции на филми за промишлена роботика ще има всеки ден в палата 8. Събитието се провежда под надслов „Рестарт на българската икономика чрез роботизация“, за да подскаже идеи за този бизнес, който някога е бил развит у нас, обясни д-р Иван Соколов.
Шоуто с роботи допълва списъка на иновативните продукти. Сред 13-те световни новости е и първият български електромобил, който се зарежда със слънчева и вятърна енергия.  Той не изхвърля във въздуха вредни вещества, а неговата ефективност е над 95%, твърдят създателите от  “Джи-Ка 1“. Те са конструирали и хибридна електроцентрала от ветрогенератор и слънчев панел.

С шоу програма “Sexy Carwash” ще бъдат демонстрирани  автокозметика и професионални почистващи препарати на италианската компания „Мафра“. Те са новост за българския пазар, твърдят изложителите от  „Авиатранс“.

Първата в света трибополимерна нишка за 3D принтери ще представи компанията „Хенлих“.  Новият материал е до 50 пъти по-устойчив на износване в сравнение с конвенционалните материали, обясняват нейни експерти. За първи път на нашия пазар излиза и онлайн системата  за изработка на персонализирани календари на „Айпринт“. Чрез уеббазираната платформа  всеки може да създаде и поръча календар по свой вкус.
Общо 30 новости  присъстват на Международния технически панаир в Пловдив, наред със стоки, пуснати на пазара през последните две-три години. Експозициите може да бъдат разгледани в дните от 29 септември до 03 октомври от 9 до 18 ч., а на 4 октомври – до 14 часа.


На снимката: Деца от  Националното училище по роботика в Пловдив сглобяват модел на „умна машина“. Те ще покажат своите умения по време на демонстрации и състезания в рамките на Международния технически панаир в Пловдив от 29.09. до 04.10.2014 г.