Над 2 млн. души в България са засегнати от въпроса за осиновяването – тема, за която дълги години се говореше под сурдинка и беше забранена.

Това заяви Георги Богданов от Национална мрежа за децата по време на обявяването на 26-ти септември за Първи национален информационен ден за осиновяването, предаде БГНЕС.

Повишаване на чувствителността и информираността на обществото към темата осиновяване и насърчаване на формирането на общности от родители, осиновили деца, които взаимно да се подкрепят и подпомагат са основните цели, които организаторите на събитието – Българската асоциация осиновени и осиновители (БАОО) и Национална мрежа за децата си поставят. Националният информационен ден за осиновяването ще бъде реализиран в 19 центъра в 15 града от страната.

За нас утрешният ден е празник, защото обединява всички неправителствени организации, които работят с темата за осиновяването, заяви Гергана Богданова от БАОО. Тя посочи тъжната статистика, че в последните 7 години намалява броят на кандидатите - осиновяващи родители и така за 2013 г. от общо 3000 деца, чакащи в институции за осиновяване, имаме само 1500 родители, които желаят да осиновят дете. "Идеята да създадем този ден в България е продиктувана от желанието ни да окуражим семействата да пристъпят към осиновяване и да им кажем къде могат да потърсят подкрепа. В тази връзка създадохме онлайн регистър на сайта на БАОО, който дава информация за всички организации и специалисти, работещи за осиновяването, предоставя разнообразни материали по темата, както и къде в страната има създадени групи за взаимопомощ на родители, осиновили деца", каза Гергана Богданова.

Клиничният психолог и председател на Националната мрежа за децата Весела Банова припомни, че до 9 септември 1945 г. всяко осиновяване се е обявявало в Държавен вестник, защото се е свързвало с гордост и признание. Няма дете, което не е подходящо за осиновяване. Има деца, които не са готови за среща с осиновители и осиновители, които не са наясно с желанието си за дете. Най-големият дар за едно дете е да му дадем корени и криле, каза Банова. Едно от предизвикателствата пред родителите е да разберат, че детето не подлежи на дресура, друго предизвикателство е, че е много трудно родителите да пуснат детето си да заживее своя собствен живот. Да бъдеш майка или баща е символична функция. Никой не знае какво е това, ако не му се случи лично, обясни психоаналитичката трудната роля на родителите. За осиновителите друго голямо предизвикателство е разкриването на тайната по осиновяването, защото малките деца имат неосъзната памет. Банова даде пример с дете, което е било наричано с друго име в социалния дом, където е било преди осиновяването и в един момент, когато става на 4 години то пита своя родител осиновител защо му сменил името. Затова специалисти и психолози могат да помогнат със справянето на ситуацията по разкриването на тайната с осиновяването. Приказките за грозното патенце и Палечка са един от начините, чрез които може да се разкрие тайната.

Банова каза още, че повече чужденци, отколкото български семейства осиновяват български деца. Друг проблем е и разсиновяването – връщане на вече осиновено дете отново в социалния дом. От неправителствените организации заявиха, че ще се борят за реформи в закона за осиновяването, който позволява семейство да връща осиновеното от тях дете отново на държавата. В други държави от ЕС няма такава дупка в закона. Например в Англия се наблюдава една година семейството, осиновило дете и дали детето е създало емоционална връзка с осиновителите си, и чак тогава се пристъпва към правния въпрос с осиновяването.

НПО-та са категорични, че законът трябва да се промени и така, че едно семейство, което веднъж е разсиновило дете да няма право отново да осиновява. Това не е колбасарница, обясни пред БГНЕС Георги Богданов. Проблемът е комплексен. От една страна съществуват предразсъдъци от страна на българите, а от друга страна съществува и проблем в системата.

Наблюдава се обаче и добра тенденция и тя е, че много повече български семейства осиновяват деца от ромски произход или деца с увреждания.

Първият национален информационен ден за осиновяването ще се отбележи в София, Габрово, Чирпан, Берковица, Бургас, Пазарджик, Видин, Шумен, Димитровград, Силистра, Разград, Русе, Пловдив, Плевен, Стара Загора.