Понеже няма достатъчно пленени опълченци, украинската армия разменя своеволно задържани мирни граждани за украински военнослужещи.

Това разкрива в. "Ню Йорк таймс" в свой репортаж, публикуван на сайта на изданието

Съгласно договореностите между Киев и опълченците за прекратяване на огъня между страни почти ежедневно се извършва размяна на пленници. Но ако бунтовниците наистина предават пленени военнослужещи, украинската страна нерядко предава мирни граждани, включително подрастващи, се кацва в репортажа.

"Смята се, че украинците поради липса на достатъчно пленници за извършване на размяна по схемата "един на един" освобождават различни групи мъже, жени и подрастващи, които са облечени в спортни анцузи и мръсни дънки и са доставени едва ли не от Киев", пише в репортажа.

"След размяната много от тях се оплакваха на всички, които са готови да ги изслушат, че никога не са воювали" на страната на опълченците и нямат "ни най-малка представа защо са попаднали в групата за размяна в източна Украйна".

Репортерът на "Ню Йорк таймс" е разговарял с един от тези хора. По думите на 17-годишния подрастващ украинските войници са го арестували преди две седмици при отстъплението им в град, който се намира недалеч от фронтовата линия. Те са обвинили момчето, че принадлежал към "банда убийци", която действала зад фронтовата линия, без обаче да представят каквито и да било доказателства. "Никога не съм воювал, никого не съм и убивал. Те ме арестуваха, два дни ме биеха, а после ме държаха заради размяната", сподели момчето.

Тази неделя той бил сред групата от 28 души, разменени срещу 28 украински силоваци, но от неговата група само 7 души били бунтовници.

"В интервю на мястото на размяната и по-късно в Донецк десетки мъже, освободени този уикенд срещу пуснати украински силоваци, разказаха сходни истории", отбелязва репортерът. Те разкриха, че са били арестувани преди няколко месеца в други райони на Украйна заради такива "политически акции като съвместни призиви за автономия на Източна Украйна или заради разпространението на листовки", уточнява "Ню Йорк таймс".