Делегацията на Египет отмени планираните двустранни срещи с турските си колеги на 69-ата сесия на Общото събрание на ООН. Повод за това стана изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, подложил на критика египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси.

Ердоган заяви, че Ас Сиси е дошъл на власт с военен преврат срещу законния президент Мохамед Морси.

„Трябва да зачитаме избора на хората в избирателните секции. Ако искаме да подкрепяме преврати, защо съществува ООН?“, попита Ердоган, призовавайки организацията да се намесва по-смело за решаване на световните проблеми.

Египетските представители вече изразиха възмущението си
от заявленията, които според тях са пълни с лъжи и измислици и показват неуважение към волята на египтяните.

„В думите на турския президент няма нищо странно, особено като се има предвид, че той се стреми да всее хаос и раздори в Близкия изток, подкрепяйки терористични групи и организации политически, финансово и като им предоставя убежище с цел да навреди на интересите на народите от региона в името на лични амбиции и илюзии за миналото“, заяви говорителят на египетското външно министерство.

Той добави, че след подобно изказване
няма да се състои поисканата от Турция двустранна среща на външните министри на двете страни.
Вчера кюрдска организация, цитирана от Асошиейтед прес, обвини Турция в подкрепа на бойците на „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), които се бият срещу кюрдските сили в Сирия.
Организацията „Съюз на кюрдските общини“, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), предупреди, че това може да постави под въпрос примирието в Турция, започнало през 2013 г.
Международната общност прави прекалено малко за спирането на потока от чуждестранни бойци към Сирия,
заяви пък Ердоган и порица и бездействието на Съвета за сигурност по някои от най-наболелите световни проблеми.
В две отделни речи в Ню Йорк той подчерта, че неговата страна играе водеща роля в борбата с тероризма, но не получава помощ от останалия свят.

„Ние можем да спрем този поток от чуждестранни бойци
само ако нашите приятели и партньори, които очакват нашето сътрудничество, на свой ред покажат сътрудничество“,
заяви Ердоган. „Това не е борба, която трябва да води само Турция“, добави той на заседанието на Съвета за сигурност, на което беше одобрена единодушно резолюция, изискваща от страните да предотвратяват вербуването и транспорта на чужди бойци, готвещи се да се присъединят към терористични групи.
„Заплахата, която тези бойци представляват, започва в момента, в който те напуснат своите страни“, посочи Ердоган и заяви, че страните не са сътрудничили своевременно.

Въпреки това на близо 3600 души е било отказано влизане в Турция, а близо хиляда чужденци са били депортирани, подчерта той. Турският президент посочи още, че неговата страна е направила големи жертви, приемайки
над милион сирийски бежанци и над 140 хил. бежанци от сирийските кюрди само миналата седмица.

„Въпреки нашите жертви и очаквания за солидарност не сме получили тази подкрепа, която очакваме от международната общност“, добави той.
По-рано през деня в реч пред Общото събрание на ООН Ердоган обвини организацията, че не се е задействала за спирането на сирийската гражданска война, при която загинаха над 200 хил. души, нито за спирането на войната в Газа това лято, при която загинаха на 2000 души.