Кибератаките не заобикалят България, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов по време на откриването на 13-та международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни, съобщиха от МТИТС.

Той се позова на информация от Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност в изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към МТИТС. През първите седем месеца на 2014 г. са обработени над 1300 сигнали за хакерски атаки в българското интернет пространство, които са получени от 32 732 интернет адреси.

Заместник-министър Спасов посочи като конкретен пример вирусът Zeus Kins, който е засегнал 54 държавни и общински администрации, 5 университети, 9 банки, компаниите ЧЕЗ, НЕК, ЕОН, БТК, голям брой Интернет доставчици и др.

Ролята на Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност е да помага за намаляване на рисковете и да оказва съдействие при управлението на инциденти, заяви заместник-министърът. Той добави, че МТИТС работи за разширяване на възможностите на центъра в посока по-активно взаимодействие с администрациите с цел превенция на заплахите към мрежовата и информациноната сигурност.

Заместник-министър Камен Спасов подчерта нуждата от завършване на проекта за национална стратегия по киберсигурност. По думите му, глобалната природа на информационната сигурност изисква и широко международно сътрудничество. България разширява своето участие в една от формите на тези партньорства – кибер-ученията, каза още Камен Спасов.

13-та международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни бе организирана от ICT Media със съдействието на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на отбраната, Държавна агенция "Национална сигурност" и ISACA Sofia Chapter.