Да се въведе лична осигурителна вноска за държавните служители. Това гласи предложение на Консултативния съвет по пенсионната реформа.

Идеята е това да стане още от 2015 г. За целта заплатите на чиновниците ще се повишат със същия процент, за да не се намалят доходите им, пише "Преса".

В момента вноските на държавните служители се плащат изцяло от работодателя. За родените преди 1960 г. те са 22,3% върху заплатите им, а за родените след - 17,3%. За останалите работещи осигуровките са същите, но се делят в съотношение 60:40 между работодателя и служителя - съответно 12,6% към 9,7% и 9,8% към 7,5%.

"Това е стара идея на работодателите. Трябва да има равнопоставеност в осигурителната система", каза слбужебният вицепремиер Йордан Христосков, който е принципно за идеята.

"Ефектът от мярката е не толкова финансов, колкото морален. Така ще се създаде равнопоставеност на входа на осигурителната система. Никой няма да мисли, че има привилегировани", коментираха членове на съвета от бизнеса. В системата няма да влязат повече пари, тъй като заплатите на държавните служители се плащат от бюджета, но ще се повиши личната им заинтересованост.

Чиновниците са над 100 000 души. Тепърва ще се уточнява дали новият ред да засегне работещите в МВР, които са близо 50 000 души, довериха запознати.

Идеята да има лични осигуровки на служителите е от години. За последен път беше направен безуспешен опит тя да стане факт по времето на ГЕРБ през 2010 г.

Съветът предлага промяна в трансфера от държавния бюджет в размер на 12%, като той също се раздели в съотношение 60:40. От 2009 г. държавата е трети осигурител наред с бизнеса и работниците. Тя плаща 12% върху доходите на всички работещи. За 2014 г. сумата е 2,618 млрд. лв. Идеята е тя да внася директно само частта от вноската, която е за сметка на работника (4,8%), а тази за сметка на работодателя (7,2%) ще се възстановява, ако той внесе пълния размер на осигурителните вноски за фонд "Пенсии". Т.е. ще се прилага схема по подобие на връщането на ДДС на бизнеса.