До три години цигарите трябва да се продават в еднакви по големина кутии от 88 мм с отпечатани големи предупредителни надписи и картинки на различни заболявания. Това означава, че дългите цигари (100 мм), които у нас заемат 30% от пазара, ще бъдат забранени.
За това се споразумяха европейските институции. Решението им ще бъде гласувано окончателно в Европейския парламент и одобрено от Европейския съвет, съобщава „Труд”. С него се променя водещата тютюнева директива в общността, която всяка държава в срок от две години трябва да транспонира в националното си законодателство.

Независимо дали цигарите са тънки или дебели, те трябва да са по 20 на брой в кутия и с еднаква дължина. Върху лицевата страна ще има предупредителен надпис за вредата от пушенето с размер 52 мм на 44 мм. Той трябва да включва картинка с различни заболявания причинено от тютюнопушене.

Общата им площ трябва да бъде 65% от тази на кутията. Според производителите на тютюневи изделия и търговците това ще увеличи контрабандата.

"Текстовете, с които страните членки са се съгласили, са с неясен бъдещ ефект върху бизнеса на хиляди малки и средни търговци на тютюневи изделия", коментира Иван Делчев, председател на Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

На подобна позиция застанаха и от Националната асоциация на тютюнопроизводителите, които сигнализираха, че българските земеделски производители ще бъдат засегнати от новата директива.

Според изискванията на евродокумента се ограничава използването на добавки в цигарите, което ще намали и употребата на широко отглежданите у нас сортове ориенталски тютюн и бърлей.

Според производителите на тютюневи изделия "Джей Ти Ай" и "Филип Морис" директивата ще спомогне за увеличаването на контрабандата, тъй като продуктите ще станат по-малко разпознаваеми заради големите надписи върху кутиите. На подобна позиция са и българските производители "Булгартабак" и "Кингс табако".