Все още Пловдив остава вторият по големина български град, но е напълно възможно през следващите години да бъде изместен от Варна. Това прогнозира пред Дарик експертът в Териториалното статистическо бюро(ТСБ) в Пловдив Валентин Точев.
По последни данни разликата в населението между двата града е 5222 души. По данни от края на 2013 година в Пловдивска област има 678 197 души и това е 9,5 на сто от насeлението на страната, като 341 041 от тях живеят в града.
Според статистическите прогнози през 2025 година населението в областта ще намалее с 11,5 процента (78 хиляди души). Очаква се тогава населението в град Пловдив да се стопи с 2,5 процента (около 8500 души).
По думите на Точев, демографската криза и застаряването на населението продължава и всичко зависи от условията за живот, инфраструктурата и икономиката. Според експерта обаче Пловдив не е сред градовете с най-добри условия за живот.
Миналата година града са напуснали над 800 пловдивчани, които са избрали да живеят в Турция, Гърция, Великобритания и Германия. Населението се задържа благодарение на положителния механичен прираст на хората, които идват в Пловдив от съседните области.