Какво предпочитате, чаша вино или халба бира? Изборът на алкохол е написан от гените на човек, твърди ново проучване, цитирано от "Дейли Мейл".
Ако предпочитате свежия цитрусов вкус на виното пред горчивината на пенливата бира, то най-вероятно вашите гени имат думата.

Нови изследвания показват, че усещанията, свързани с алкохола и рецепторите отговорни за възприемането на горчивия вкус може би са свързани с генетични вариации.

Вече е добре известно, че вкусът оказва огромно влияние върху това, което ядем и пием. Новите проучвания обаче показват, че гените на човек влияят върху това как ние възприемаме определен аромат и дали харесваме или не определена напитка.

Джон Хейс, асистент професор по науката за храненето в университета в Пенсилвания, САЩ, казва: "Хората могат да бъдат различни в усещанията, които изпитват от дадена храна или напитка.

Също както далтонизмът, тези разлики във възприятията имат биологична основа.
Предишни проучвания показват, че някои хора изпитват повече горчивина и по-малко наслада от алкохолни напитки като бирата.
Като цяло усещането за по-голяма горчивина, означава по-малко харесване, тъй като сме склонни да избягваме храни и напитки, които не ни носят наслада".

Австралийският професор Ръсел Кийст споделя: "Предишни изследвания показват, че вариациите в горчивия вкус могат да бъдат особено важни, тъй като  хората, които по-силно усещат горчивината, консумират по-малко горчиви зеленчуци.
Въпреки това ситуацията при алкохола е доста по-сложна, тъй като някои напитки съдържат аромати и вкусове, които могат да маскират всички отблъскващи ефекти на горчивина. Например сладостта на шерито или аромата на даден коктейл".

В изследването са участвали два рецепторни гена – вкусовите рецептори тип 2 член 13 (TAS2R13) и тип 2 член 38 (TAS2R38).
Те са били избрани, тъй като е установено, че са свързани с приема на алкохол и  с това как 58 мъже и 58 жени са реагирали на разнообразни алкохолни напитки.
"Връзката между гените и вкусовите усещания означава, че не всеки започва от един и същ празен лист, когато дойде време да се научи да харесва определена храна или напитка. За някои хора това може да се окаже много по-лесно, отколкото за други", обяснява професор Хейс.

Той обаче е категоричен, че генетиката не определя изцяло питейната съдба на един човек.
"Биологията не е съдба.

Изборът на храна си остава просто един избор. Някои хора могат да се научат да преодоляват вродените си нежелания да вкусват горчивина и консумират прекомерни количества алкохол.

Други, които нямат проблем с горчивината все пак могат да изберат да не консумират алкохол по безброй причини, които нямат нищо общо с вкуса", категоричен е Хейс.

Изследването е публикувано онлайн в списание "Алкохолизъм: клинични и експериментални изследвания.