Разследването за корупция и търговия с влияние срещу бившия френски президент Никола Саркози е прекратено няколко дни, след като той обяви завръщането си в политиката.

Апелативният съд в Париж взе решение да замрази разследването по искане на самия Саркози.

Смята се, че Саркози иска да се върне на президентския пост, който загуби от Франсоа Оланд през 2012 г. Следващите президентски избори са през 2017 г. Междувременно той се надява отново да стане лидер на своята партия "Съюз за народно движение" (СНД).

Замразеното разследване е по подозрение, че Саркози е опитал да получи вътрешна информация за него от магистрат във висшия съд срещу престижен пост в Монако. Магистратът не зае желания пост, но получи обвинение заедно с адвоката на Саркози Тиери Херцог.

Саркози и адвокатът му твърдят, че записите на телефонни записи помежду им не са законни. Подслушването е наредено като част от друго разследване срещу експрезидента по подозрения в незаконно политическо финансиране от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи.

Срещу Саркози има още няколко дела, сред които едно за фалшифицирани фактури за партията му на стойност 11 милион евро, за да се покрият големите разходи по предизборната му кампания през 2012 г. Друго дело е за предполагаеми подкупи за пакистанска сделка за оръжия, приключена през 1995 г., когато Саркози бе министър на финансите.