Със 187 лева повече разходи ще има едно 4-членно семейство на месец след поскъпването на тока с почти 10% от 1 октомври, сочат данните в таблица за потребителската кошница, изготвена от Мика Зайкова. „Заради увеличението на парното и тока се увеличават разходите на домакинствата”, посочи финансовият експерт. Зайкова представи изчисления на поскъпването на стоките и услугите.
„Това е програма максимум“, уточни тя пред bTV.  Докато сега според изчисленията на синдикатите месечната издръжка на семейство с две деца е 2375 лв., то след 1 октомври тя ще се увеличи със 157 лв. до 2562 лв. „80% от българските домакинства изобщо не разполагат със средствата, необходими за издръжка”, подчерта Зайкова.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева заяви, ще има частично минаване на легални производители в сивия сектор. За 11 години имаме 97% покачване на потребителската цена на хляба, но достъпната цена на хляба не се е променяла, подчерта тя.

Заради по-високата цена на тока от 1 октомври обаче се очаква увеличаване на цените на хляба и на млечните продукти, прогнозираха представители от браншовете. По всяка вероятност хлябът ще поскъпне с до 5 стотинки, посочи Кукушева.