В МВР има делене на хора на бивши министри – този е на онзи и така нататък. Оказа се най-политизираното министерство. Това каза пред бТВ служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Според Бакалов пагубните неща за Министерство на вътрешните работи е политизирането.

Той обясни схемите за покупко-продажбата на гласове преди вота на 5 октомври. Над 100 са рисковите секции, за които се очакват нарушения. "Вижте, ние си имаме определени методи, способи, оперативни. Аз самият като министър в самото начало съм осигурил определени средства за ползване на агентура, оперативна информация. Това са методи, които няма министър или който и да е професионалист, който да ги каже", обясни Бакалов на въпрос откъде МВР разбира кой и как купува избиратели.

Бакалов допълни, че има не само схема "купуване", а и двупосочна – предлагане. "Това е една от схемите, в която примерно едните предлагат, но има примерно хора, които под ръководството на определени партии и определени политици организират такива схеми за купуване на гласове", допълни той.

На въпрос кой участва в тези схеми, служебният вътрешен министър отвърна, че някой ден, като пише мемоари, ще оповести името на партиите – търговци на гласове. "Независимо, че самият аз съм партиен член, даже съм забранил изобщо да се говори за партии в моето министерство. Мога да ви кажа, нещо, което примерно съм установил за един месец, даже го установих на първата седмица е, че пагубните неща за МВР е точно това политизиране и го казвам съвсем категорично, защото министерството, което трябва да бъде най-деполитизирано, се оказа, според мен, че е най-политизирано", смята Бакалов.

На въпрос какво означава политизирано МВР, Бакалов уточни: "в МВР има делене на хора на бивши министри – този е на онзи и така нататък".