Десетима гардове на Съдебна охрана половин час усмиряваха удушвача Цветко Цветков, който не искаше да излезе от камионетката и да влезе в съдебната зала. Бившият шампион по джудо и самбо, окован с белезници и на ръцете, и на краката, оказваше яростна съпротива, съобщи „Марица”.
Накрая решаваща роля за излизането му изигра служителката на Съдебна охрана Мина Арменкова. Младата жена е европейска шампионка по джудо с 20 медала в кариерата си. Мина се познава от години с Цветков, който също има в личната си колекция над 30 медала от шампионати по джудо и самбо.

Цецо, Цецо, хайде, не се инати, излизай, призова бившия си колега Мина. Тя бе плътно до Цветков и в съдебната зала, където 140- килограмовият ексспортист внезапно се свлече на пода. Босите му крака със скъсан панталон, вързан с канап, се провлачиха по пода. Десетмина охранители му помогнаха да се изправи.

42-годишният Цветков, който удуши майка си в понеделник, беше доведен в съда за решение дали да отиде на изследване в психодиспансера. Според медицинската документация 42- годишният мъж страда от параноидна шизофрения.

Психичното заболяване се отключило преди десетина години, когато съпругата на Цветков Мария го напуснала и взела двете им деца. Сега синовете му Милен и Ангел са на 18 и на 20 години.

През всичките години бащата им плащал издръжка. Той работил като охрана на различни места. Приятелите му го описват като изключително коректен мъж, умен и възпитан. И за него, и за майка му говорят, че били много светли и жизнерадостни хора. Живеели в мир и сговор, гледали телевизия. Преживявали от пенсии и малката заплата на Цецо като охранител.

Само майка му можеше да го накара да си пие хапчетата, казват съседи. В последно време обаче нямал пари за лекарства и спрял да ги пие. Държавата изостави психично болните, това са последствията, казват приятелите му. Те описват Цецо като изключителен ум. В съчетание с физическите му качества, които го правели непобедим самбист, джудист и ММА боец, може да бъде много опасен.

Настаняването в психодиспансера няма да е първото за Цветков. Досега той многократно е бил пациент там.