Ученици за започнали масово да преписват учебниците си, за да не се охарчват за купуването им. За новата мода сред младежите разказаха търновски книжари. Вместо да дават по 200 - 250 лв. за нови или 100 - 150 лв. за вече употребявани учебници, децата използвали лятото за трескаво преписване на текстове, формули, въпроси и задачи.
Предпочитани били учебниците по точните науки – математика, химия, биология, в които нямало обемни литературни и исторически текстове. Някои пък използвали принтера на работното място на родителите си, за да копират на аванта по десетина страници на ден, пише "Монитор".

Продавачи на учебни помагала от Велико Търново споделят, че тази година младежите доста късно са се ориентирали към закупуването на учебници. „Цяло лято идваха по 1-2 на ден. При това в много от случаите дори не идваха те, а изпращаха родителите си със списък с необходимите им учебници.

Малко след 15 септември всичките изведнъж щурмуваха книжарниците”, разказва Стоянка Павлова, собственик на търновска книжарница. В интерес на истината не във всички случаи причината за това закъсняло търсене на учебници е в хлапетата. Има учители, които обявяват на децата издателствата, с които ще работят, чак на първия учебен ден. След това започва масова истерия в търсене по борсите за употребявани учебници.

Според Павлова през последните години все повече ученици предпочитали учебниците втора и дори трета употреба.

Разликата в цената на комплектите нови и употребявани учебници била около 100 лв. и нагоре. Единствените, които средношколците са принудени да си купуват нови, са тези по чуждите езици. Причината е, че те се издават от чужди издателства и се продават само чрез училища, които правят колективни заявки за тях. Търновските книжари споделят също, че в горния курс учениците проявяват пълна незаинтересованост към учебниците и обучението въобще.

Те си купували по 1-2 тетрадки голям формат с 80 или 100 листа и обяснявали, че щели да им бъдат по всички предмети и спокойно щели да им стигнат за цялата година.