Светът е изправен пред невиждано от Втората световна война равнище на кризите и хуманитарната общност скоро няма да бъде в състояние да му отговори, предупреди във вторник европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, пише АФП.

"Днес в света имаме равнище на кризи, недостигано от Втората световна война насам и основната причина за ситуацията е, че се реагира чак когато е много късно", каза Георгиева на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

"Повече внимание трябва да се съсредоточи върху предотвратяването и разрешаването на конфликти, ние трябва да действаме преди войните да се разгорят", добави тя.

"В противен случай ние няма да бъдем в състояние да се справим с последствията от хуманитарните кризи, създавани от конфликтите", предупреди тя.

Международната общност изразходва все повече пари за хуманитарна помощ - 17 милиарда долара до края на 2014 г. в сравнение с 2 милиарда долара през 2000 г., каза Георгиева, преди да припомни, че 450 хуманитарни работници са убити, ранени или отвлечени през 2013.

"Скоро ние няма да сме в състояние да реагираме, не защото няма пари, и не защото няма хора, които да рискуват живота си, а защото нуждите растат по-бързо от нашите възможности за отговор", каза тя.

Хуманитарните кризи в Ирак и Сирия драматично се влошиха през последните месеци, подчерта специално тя. "Свидетели сме в Ирак на премествания на хора в обем, който надхвърля възможността за реагиране на хуманитарната общност", предупреди тя.

Най-малко половин милион души са разселени в области в северната част на Ирак, контролирани от джихадистката група "Ислямска държава" и не получават помощ, каза тя.