Мюзикълът "Цар лъв" е спечелил повече пари в бокс офиса от което и да е друго сценично шоу или филм, съобщава Би Би Си.

Представлението е донесло приходи от над 6,2 милиарда долара само от продажба на билети, без да се броят приходите от мърчандайзинг, записите с песни от шоуто и от филма, върху който е базирано. Това означава, че "Цар лъв" е изпреварил "Фантомът от операта", въпреки че представлението на Андрю Лойд Уебър е било гледано от два пъти повече зрители.

Най-доходоносният филм в бокс офиса "Аватар" донесе близо 2,8 милиарда долара. "Цар лъв", включващ музика на сър Елтън Джон и текстове на сър Тим Райс, дебютира на Бродуей през 1997 г. Мюзикълът е базиран на много успешна анимация на Дисни, излязла три години по-рано.

Миналата година това беше най-доходоносният мюзикъл на нюйоркската сцена и държи първата позиция до момента. 22-те представления в цял свят са били видени от 75 милиона души. "Трудно е да не бъдеш емоционален, осъзнавайки въздействието на шоуто", заяви президентът на Disney Theatrical Productions Томас Шумахер. Той допълни, че е "много горд", че сценичното шоу е предложило еднакво преживяване на зрителите в редица страни в света.

Продуцентите на "Фартомът от операта" признаха, че са били изпреварени от "Цар лъв", като го нарекоха "гордостта на Бродуей". Но "Фантомът", който започна сценичния си живот през 1986 г., остава най-дългогодишното шоу в историята на Бродуей и е било гледано от 140 милиона души в цял свят. Десет версии на представлението се играят в момента, включително в Лондон, на Бродуей и на турне в Северна Америка. Нови представления са планирани в Москва, Хонконг и Истанбул.