Европейската комисия (ЕК) отрече да е декларирала готовност за отстъпки по отношение на газопровода „Южен поток“.
Вчера ЕК обяви, че е готова да обсъжда с Русия проекта във всеки момент, включително и на предстоящата в края на седмицата тристранна среща между представители на Брюксел, Киев и Москва.

Тази готовност бе изтълкувана от различни медии и политици като смекчаване на позицията на Еврокомисията, затова уточняваме, че ЕК няма да прави отстъпки, каза нейният говорител по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер и подчерта:
„Нашата позиция за „Южен поток“ не се е променила.

Винаги сме казвали, че ако руската страна поиска изключение от действащото европейско законодателство в областта на енергетиката, можем да говорим за това. На този етап не сме получили официално искане, но сме готови да го обсъдим, ако бъде внесено“.

Холцнер припомни и че Европейската комисия все още разглежда и правните проблеми,
произтичащи от противоречия с европейското законодателство в двустранните споразумения на страните-участнички в проекта и Русия.
В петък предстои тристранна среща на високо ниво, на която Европейската комисия, Русия и Украйна ще обсъждат руско-украинския газов спор. На нея може да бъде обсъден и „Южен поток“, ако Русия поиска това, уточниха отново от Комисията.