В Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система въобще не е обсъждан вариант за намаление на пенсиите, съобщи днес служебният вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той подчерта, че при прилагането на Швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на съвета, ще има увеличение, а не намаление на пенсиите, съобщиха от МТСП.

"До края на годината се очаква дефлация от около 1%. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4.8%", посочи Христосков. "Тези разчети показват, че при прилагане на Швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите", обобщи той.

"До 2011 г. възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд не се е увеличавала. През това време пенсионната възраст за трета категория труд при жените нарасна с 5 години и 8 месеца, а при мъжете - с 3 години и 8 месеца. Тази разлика между различните категории труд трябва да се намали, но постепенно в дълъг хоризонт от време - до 2028-2030 г.". Това заяви по-рано Христосков по повод спекулациите, че възрастта за пенсиониране на миньорите щяла да се увеличи с 8.5 години от следващата година. В момента заетите в първа категория труд се пенсионират с 13 години по-рано от тези в трета. "Социалната справедливост изисква тази разлика да бъде намалена, като се съобрази с очакваната продължителност на живота и подобряването на условията на труд", добави той.