Ново поскъпване ще има на цигарите внос. С 10 стотинки по-скъпо ще се продават марките „Кент“, „Лъки страйк", „Дънхил" и „Вог". Така „Кент“ и „Дънхил“ ще се търгуват по 5,20 лв. По-луксозните кутии на втората марка дори ще ударят 5,40 лв. „Вог“ ще вървят на същата цена, а кутия „Лъки страйк“ с 10 цигари от 2,50 става 2,60 лв.

Поскъпването на цигарите в България започна още през есента на миналата година. Тогава цената на повечето тютюневи изделия родно производство скочи с 10 стотинки. Вероятно нарастването на тяхната стойност ще продължи и за напред заради очакваното вдигане на акциза, пише в-к „Труд“.

От предишния кабинет на Пламен Орешарски бяха решили акциза да бъде вдигнат в началото на идната 2015 г. В такъв случай тогава ще влязат в сила и новите цени на цигарите.

Междувременно стана ясно, че 1,5 млрд. лв. е несъбраният акциз от контрабандни цигари у нас.  Петър Якимов, представител на „Легия Антимафия“. По думите на Петър Якимов, който е представител на „Легия Антимафия“, реалният размер на контрабандата на цигари е около 45% от общия размер на пазара у нас

През 2008 г. легално обмитени са били 22 млрд. къса цигари, а след това 4 поредни години това ниво е не повече от 11 млрд. къса. „Никой не може да ме обеди, че българите са спрели да пушат, въпреки че Ваньо Танов се опитва да направи това“, заяви експертът.