И Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Апелативните магистрати потвърдиха определението на Софийски градски съд (СГС) за подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", предаде БГНЕС.

Апелативните магистрати прецениха, че няма каквито и да е основания да се счита, че служебното положение на Гунев ще попречи на разследването. Дори напротив, прецениха магистратите, през цялото време Гунев е съдействал.

Прокуратурата говори за "вероятно", "евентуално", говори се за усещане, каза в мотивите си Апелативният съд. Според съда искането не се позовава на доказателства, че подуправителят на БНБ би могъл да повлияе на разследването.

Цветан Гунев говори пред съда и пред медиите. Пред магистратите той каза, че проблемът с КТБ възникнал като проблем с ликвидността, който бил създаден по изкуствен начин чрез медийна кампания. "Трябва да надскочим не закона, а себе си", каза Гунев пред съда. Той обяви, че е технократ и в тази интрига е не по своя воля.

"Предизвика се ликвидна криза", каза пред медиите в Съдебната палата Гунев и обясни за ликвидния проблем и каза, че когато той се появи внезапно, няма как да бъде решен от когото и да е, та макар и от Банковия надзор. Според него със сигурност ще се разбере какво се е случило с КТБ. Отстраняването му сега, цели отстраняването му по-нататък, смята Гунев. Той обясни, че функциите на Централната банка по никакъв начин не включват одобряването на кредити. Всяка банка има вътрешни контролни органи, контролни нива, след това има външни одитори, рейтингови агенции и най-накрая идва Банковия надзор като регулатор, каза Гунев. "Регулатор, не финансов контрольор", подчерта той.

Подуправителят на БНБ не може да каже кой го е пожертвал. На въпрос дали това е Иван Искров той отговори: "Едва ли, аз съм неговият фаворит. Той ме предложи, не мога да не му бъда благодарен".

Колкото до твърденията на прокуратурата, че КТБ е била пирамидална структура, Гунев припомни какво правиха тези структури - обещават на вложителите да получат големи лихви по депозитите си, но не изпълняват условията. "Само че тук аз не знам някой да не е получил лихвата си или да му е била отказана", каза още Цветан Гунев. Според него няма нищо особено в КТБ.

БГНЕС припомня, че СГС не отстрани от длъжност Гунев. След няколкочасово заседание СГС остави без уважение искането на прокуратурата. Съдът не намери данни в подкрепа на тезата, че подуправителят би могъл да влияе на свидетели, ако не бъде отстранен от работа. Съдия Николай Младенов подчерта, че Гунев излязъл в отпуска веднага след повдигане на обвинението му, така опасността за въздействие не съществува, а пък прокуратурата не представила данни дали има такава опасност за в бъдеще. Колкото до твърдението на прокуратурата, че длъжността на подуправителя е висока и затова има такава опасност, то съдът каза, че това не само, че не е основателно, но е и несериозно. Трябва да има основания, че това служебно положение ще създаде пречки.

Преди заседанието на съда един от прокурорите по делото Иван Гешев заяви, че ако Гунев се върне на работа е аналогично като Цветан Василев да бъде назначен за шеф на одиторите, които извършват одит на КТБ. Адвокатите на Цветан Василев пък поставиха въпроса защо сега се иска отстраняването му от длъжност. Те припомниха, че досъдебното производство е от март, а обвинение на Гунев е повдигнато юни месец. Те подчертаха и че няма доказателства, които да посочват, че Гунев създава пречки за разследването. Изтъкнаха и че няма доказателства, които да сочат, че може да влияе на свидетели или да го е правил.

Защитата посочи и че обвинението, което е повдигнато на Цветан Гунев, обхваща период, в който той не е бил подуправител на БНБ. Самият Гунев заяви пред съда, че не е правил и опити да влияе, няма как да влияе, няма и намерение да влияе. Вероятно отстраняването ми сега по-лесно ще подпомогне отстраняването в бъдеще, предположи той пред съда. Извън залата обаче не поиска да коментира какво и кой иска да го отстрани, както и на кого пречи като посочи, че това е само едно мнение. Все пак Гунев посочи, че е доволен от решението на съда. Решението на съда не е окончателно и то може да бъде протестирано пред по-горната инстанция Софийски апелативен съд. Ако прокуратурата реши да го направи, делото за там е насрочено за 23 септември.

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба от 16.06.2014 г. като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.