Физици от Женевския университет са телепортирали квантово състояние на фотона на разстояние от 25 километра.

По време на експеримента учените са изпратили два заплетени фотона на разстояние 25 километра по оптично влакно. Една от частиците (втората) се е оказала в кристал. След това физиците са променили квантовото състояние на първия фотон, като са му въздействали с трети. В резултат състоянието на втората частица (която се е намирала в кристала) се е променило.

Така учените са наблюдавали проявата на квантова нелокалност: макар фотоните да са били на разстояние от 25 километра, промените в състоянието на единия от тях са се отразили на другия.

Изследователите са подобрили предишно свое постижение с 10-годишна давност, когато на разстояние от 6 километра са телепортирали състояние на фотона.

Телепортирането по оптично влакно се осъществява по-трудно, отколкото по въздуха. Това е свързано с взаимодействието на фотоните със стъклото, по време на което те губят голяма част от първоначалната си информация.

Експериментът на швейцарските учени може да доведе до прогрес в използването на заплетените фотони в квантовата криптография.