Най-известният бивш затворник в Русия и критик на Кремъл Михаил Ходорковски е излетял за Германия, след като беше освободен от затвора благодарение на помилване от президента Владимир Путин, съобщи администрацията на затвора.

"След освобождаването си Ходорковски отправи лична молба за получи документи, за да пътува в чужбина", съобщи "РИА Новости", позовавайки се на Федералната служба за изпълнение на наказанията. "След освобождаването си той излетя за Германия, където майка му е на лечение", уточни същият източник.

Службата допълни, че в съответствие с официалното помилване, подписано от президента Владимир Путин, Ходорковски "е освободен от допълнителното излежаване на присъдата си". Неназован "информиран" източник разкри пред осведомителната агенция РАПСИ, че Ходорковски летял за Берлин.

"Майка му е на лечение в Берлин", съобщи източник на затвора, цитиран от РАПСИ. Говорител на официалния прес център на Ходорковски в Москва заяви, че не знае точното местонахождение на бившия петролен магнат.